Вечірнє засідання 16 листопада

На вечірньому засіданні Верховна Рада розглянула в другому читанні та ухвалила в цілому ряд «сотівських» законів. Зокрема, зміни до Закону України «Про адвокатуру» скасовують положення, за яким адвокатською діяльністю на території України могли займатися лише громадяни нашої держави, та встановлюють до адвокатів — негромадян України ряд кваліфікаційних вимог, однією з яких є володіння державною мовою.

Також у цілому ухвалено закони про внесення змін до Закону України «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» (передбачають щорічне зменшення ставок експортного мита); про внесення змін до Закону України «Про страхування» (врегульовується діяльність страховиків, які не є резидентами України); про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» (іноземним банкам надається право відкривати на території України філії та здійснювати банківську діяльність); про внесення змін до Митного кодексу (стосовно захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України); про внесення змін до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та про внесення змін до Закону України «Про ветеринарну медицину» (стосовно приведення їх у відповідність до вимог європейського законодавства); про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» (стосовно заборони протягом п’яти років з дня реєстрації лікарського засобу в Україні використовувати реєстраційну інформацію для подання заяви про реєстрацію іншого лікарського засобу). Ці закони підтримано більш як 300 голосів народних депутатів.

Також Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення протидії незаконному обігові архівних цінностей та закон про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (стосовно сплати страхових внесків гірничими підприємствами).

Після цього Верховна Рада спробувала подолати вето Президента на закон «Про внесення змін до Закону України «Про господарські товариства», які передбачають зниження кворуму проведення загальних зборів господарських товариств з 60 до 50 відсотків. Як зазначив представник Президента у Верховній Раді Роман Зварич, глава держави вважає, що цей закон потрібно відхилити, оскільки зменшення кворуму для проведення загальних зборів означатиме і зменшення кількості голосів учасників товариств, необхідної для ухвалення найважливіших для життєдіяльності товариств рішень. Отже, Президент вважає, що ці зміни не відповідають конституційним принципам про непорушність права приватної власності, бо вони призведуть до порушень інтересів учасників господарських товариств та створять додаткові можливості для переділу власності.

Народні депутати Юрій Воропаєв та Михайло Чечетов закликали подолати вето Президента. Та оскільки для подолання не вистачило голосів (за — 243), то обранці висловилися за продовження розгляду цього питання на наступних засіданнях.

Окрім того, в першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус місцевих депутатів», а також прийнято за основу два проекти законів про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України — стосовно вручення копії постанови про порушення кримінальної справи та стосовно публічного вибачення від імені держави.