Виховання молоді без спорту — неправильне й неповноцінне. Треба активно рухатися, бо це — здоров’я, вважає ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу Євстахій Крижанівський . І показує приклад: і він, і проректори, і декани вже роками грають у складі ветеранської футбольної команди «Факел». Захоплення ректора передалося і студентам. Потужний спортивний комплекс, збудований попередниками, використовується нині на сто відсотків. А клуб «Факел» має у своєму складі сім сильних команд. Найтитулованіша і найвідоміша з них — чоловіча волейбольна. Стартувавши десять років тому у другій лізі, торік вона стала чемпіоном у вищій, а цього дебютувала в суперлізі. «На Прикарпатті такого високого рівня розвитку чоловічого волейболу ще не було», — зауважує Євстахій Іванович. Але і студентська футбольна команда «Факел» нині на всіх парах рухається вперед.

— Так сталося, — розповідає Євстахій Іванович, — що в Івано-Франківську була команда школярів, яка двічі ставала чемпіоном України з футболу в дитячо-юнацькій лізі. Ми до них довго придивлялися і три роки тому, коли хлопці закінчили школу, запропонували їм увійти до спортивного клубу «Факел». Вони пройшли вступні іспити і стали нашими студентами. За їх навчання платить клуб, який підтримують різні організації. Команду першокурсників одразу було заявлено до другої професіональної ліги, і вже дебютного року «Факел» посів у своїй зоні пристойне четверте місце.

Юні футболісти навчаються за окремим розкладом, але жодних пільг і попуску на сесіях до них немає. Просто вони мають можливість удосконалювати свою майстерність у футболі й одночасно здобувати освіту. Вчаться вони в одній групі, на одному факультеті і освоюють одну спеціальність — «менеджмент», що дасть їм можливість по завершенні кар’єри стати організаторами спортивного господарства.

Експеримент зі збирання футбольних талантів під університетським дахом триває уже три роки, тож такі студентські групи маємо нині на трьох курсах. Коли їм стало замало ігор у другій лізі, ми заявили команду «Факел-2» на першість області. Нині вона грає в ній у вищій лізі двома складами — дорослими і юнаками. Цього року юнаки стали чемпіонами області, а за сумою двох складів команда посіла друге місце. Таке само місце «Факел» цього сезону виборов у своїй зоні другої ліги за результатами першого кола змагань.

— А навіщо вам ще й участь у чемпіонаті футболу серед студентів?

— Студентську футбольну лігу створено цього року. Нині вона завершує перше коло своїх змагань. І лідирує в своїй групі. Тому Студентська футбольна ліга запропонувала на базі нашої футбольної команди «Факел» сформувати збірну студентську України. Ми поставилися до цього дуже серйозно. Належно готуємо колектив, бережемо його від травм, адже наступного року мають відбутися клубна студентська першість Європи в Італії і Всесвітня універсіада в Таїланді. Сподіваємось, що наші студенти стануть їх учасниками і виступатимуть гідно.

— Євстахію Івановичу, чому така увага саме до футболу?

— Футбольні справи в Україні, як на мене, незадовільні. Провідні клуби вкрай невдало виступають у європейських лігах. У них — по вісім—дев’ять легіонерів. А є ж бо відповідна постанова Кабміну й указ Президента про розвиток футболу в Україні, де викладено програму підготовки до чемпіонату Європи 2012 року. Розвиток футболу в університеті спрямований на виконання цієї програми. Наші хлопці розвиваються таким чином, щоб до 2012 року вони були достатньо зрілими і висококваліфікованими футболістами. Якщо один або два гравці нашого «Факела» у 2012 році виступатимуть за збірну України, вважатиму, що наш експеримент вдався і було заради чого працювати.

— Мабуть, не всі ректори так переймаються спортивними проблемами. Що ви порадили б своїм колегам?

— Чесно кажучи, я не знаю ректорів, які, маючи пристойну матеріальну базу, не розвивали б спорт. На мою думку, всі вони намагаються це робити, бо в нас одна мета — виховати здорове покоління нації, якимись заняттями зацікавити студентів, щоб вони менше піддавалися нездоровим впливам. А те, що у Студентській лізі заявлено лише 15 команд, пояснюється тим, що її щойно створено. Знаю, що вже надходять до неї заявки з багатьох вузів. Так і мусить бути, бо в багатьох країнах футбол починає розвиватися саме зі студентської ліги. Зверніть увагу, сьогодні всі великі університети у світі представлені дуже серйозними командами у відповідних видах спорту. І я не уявляю, щоб наш університет, єдиний в Україні, де проводять міжнародну сертифікацію нафтогазового персоналу, не зарекомендував себе на якихось спортивних аренах. Університет має розвиватися всебічно, і лише тоді він набирає якоїсь солідності. Тому принагідно зауважу, що в нас не тільки непогані результати в спорті, а й у науковій роботі.

Р. S. Ректор знав, що казав. Надійшло повідомлення, що дві наукові роботи викладачів університету отримали Державні премії в галузі науки і техніки. Керівником однієї з них є ректор університету. Вітаємо, Євстахію Івановичу!

Івано-Франківськ.