Вечірнє засідання 14 листопада

Парламент розглянув і ухвалив більш як 300 голосами у першому читанні ще низку законопроектів, прийняття яких є передумовою вступу України до Світової організації торгівлі. Зокрема, проект змін до Закону «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів» передбачає поетапне зменшення ставок вивізного (експортного) мита на відходи та брухт чорних металів з 30 до 10 євро за тонну з дня вступу України до СОТ.

Зміни до Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» також узгоджують норми вітчизняного законодавства відповідно до вимог СОТ та ЄС. У проекті запропоновано вилучити норми стосовно дії механізмів тимчасового державного регулювання експортно-імпортних операцій з сільськогосподарською продукцією, що віднесено до переліку товарів державного цінового регулювання.

У разі остаточного схвалення зміни до статті 7 Закону «Про пестициди і агрохімікати» після реєстрації пестициду чи агрохімікату в Україні забороняється протягом десяти років з дати такої реєстрації використовувати інформацію, що міститься в документації про їх безпечне застосування, без дозволу суб’єкта господарювання, за зверненням якого здійснено реєстрацію.

Змінами до Закону «Про молоко та молочні продукти» пропонується вилучити із чинного закону положення, які передбачають експортні субсидії для виробників молока та молочної продукції, квотування обсягів виробництва та продажу молока; встановлення мінімального рівня цін на молоко, молочну сировину та молочні продукти, а також створення фонду сприяння розвитку ринку молока і молочної продукції.

Згідно з ухваленим за основу законопроектом «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини» після вступу України до СОТ щорічно встановлюватимуть тарифну квоту обсягом 260 тис. тонн на ввезення за 2-відсотковою ставкою мита цукру-сирцю з тростини. А проект змін до Закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» передбачає визнати такими, що втратили чинність, ті положення закону, за якими виробництво цукру в Україні з імпортної сировини допускається виключно за умови подальшого вивезення готової продукції за межі України.

Верховна Рада також прийняла Закон «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2006 рік». Він спрямований на фінансування низки соціальних видатків, посилення фінансової дисципліни розпорядників бюджетних коштів, ліквідації заборгованості між бюджетами різних рівнів та між бюджетом і суб’єктами господарювання тощо.