Футбол. Останнє засідання бюро Професіональної футбольної ліги сміливо можна віднести до розряду рейтингових шоу. Такої кількості представників ЗМІ, які бажали побувати на ньому, не часто збирають навіть прес-конференції з участю перших осіб держави.

Розглядали лише два питання, але такі, що варті багатьох. Візьмемо хоча б історію з вилученням тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу. У себе вдома, в Румунії, він отримав би значно суворіше покарання. Ми вже повідомляли, що за непристойну поведінку на вісімнадцять (!) місяців відлучили від команди президента «Стяуа» (Бухарест) Джиджі Бекалі, а штрафу — майже чотири тисячі євро виписали. Керманич «вуглярів» за образи й жести на адресу португальського арбітра Пауло Кошти у грі з «Динамо» відбувся легким переляком — дискваліфікацією на три матчі під егідою ПФЛ і штрафом у сім тисяч доларів.

Присутній на засіданні віце-президент ФФУ Олександр Бандурко зазначав, що варто розглянути в цьому контексті ще й недвозначні слова румунського тренера на післяматчевій прес-конференції, де він натякав на те, що ФФУ у змові з «Динамо» «купили» арбітра. Проте члени ПФЛ не взяли до уваги ці цілком слушні поради.

Також Олександр Іванович торкнувся й ситуації, коли голова Донецької обласної федерації футболу і віце-президент ФК «Шахтар», народний депутат від Партії регіонів Борис Колесников припустився за мотивами цієї гри образливих випадів у пресі на адресу президента ФФУ Григорія Суркіса.

Бюро ПФЛ також дискваліфікувало гравців донецького «Шахтаря» Дмитра Чигринського та Даріо Срну, яких вилучили з поля в матчі з «Динамо» на одну та три гри відповідно. Чигринський вдарив ногою Клебера, що лежав. А Срна вигукував на адресу арбітра Кошти англійською гидкі образи.

Потім почали розбиратися з бійкою, що виникла під час матчу «Динамо-2» — ЦСКА. Воротаря київського «Динамо» Олександра Рибку і тренера київських армійців Юрія Максимова дискваліфіковано до закінчення сезону, а клуби оштрафовано на 25 000 гривень кожний.

Виступаючи на бюро ПФЛ, Йожеф Сабо прохав не ламати кар’єру молодому й дуже перспективному футболістові і не дискваліфіковувати воротаря на такий тривалий термін. Він наголошував на тому, що Рибка вчинив побиття у стані афекту, а тренер воротарів «Динамо» Михайло Михайлов дав позитивну характеристику Рибці. Але то були марні розмови. Дев’ять членів бюро ПФЛ проголосували за дискваліфікацію до закінчення сезону, чотири були проти.

Тим, хто не володіє ситуацією, розповімо, що під час однієї з атак форвард армійців Матюк, намагаючись перекинути м’яча через Рибку високо піднятою ногою, влучив воротареві в обличчя. І сам упав на газон. Тоді голкіпер киян тричі ударив ногою суперника, що лежав. А потім на поле вибіг наставник ЦСКА Юрій Максимов і вдарив рукою Рибку в обличчя.

Утім, ставити крапку в цій історії, либонь, зарано. «Динамо» налаштоване подати апеляцію до ФФУ. Можливо, контрольно-дисциплінарний комітет змінить рішення бюро ПФЛ.