В Одесі відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму, присвячене проблемам розвитку туристичної галузі в країні. Одеський регіон нині входить у п’ятірку найпривабливіших у туристичному плані регіонів України. Чорноморські порти, чарівна природа дельти Дунаю, українська Венеція — Вилкове, археологічні пам’ятки — щороку приваблюють на Одещину сотні тисяч іноземних туристів.

Що слід зробити для того, щоб потік іноземних туристів в Україну збільшувався? На думку голови комітету Миколи Томенка, сьогодні конче необхідно переглядати умови ліцензування туроператорів. «Навіщо щороку ліцензувати тисячу туристичних операторів, — заявив М. Томенко, — якщо третина з них узагалі нічого не робить, ще одна частина ні перед ким не звітує, а решта — лише посередники між споживачами і більшими туристичними компаніями».

У засіданні комітету, крім народних депутатів, також взяли участь міністр у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту Юрій Павленко, заступник міністра культури і туризму Ігор Приставський, глава Державної служби туризму і курортів України Анатолій Пахля, міністр туризму АРК Володимир Савельєв. Туризм — це вулиця з двостороннім рухом, у якому беруть участь і держава, і місцеві органи влади, і туристичні організації і, звичайно ж, туристи. І сьогодні кожен з учасників цього процесу зацікавлений у якісному його наповненні.

Темою особливого звучання на виїзному засіданні комітету стала доля дитячого центру «Молода гвардія». Оздоровниця займає площу 33 гектара на самому березі Чорного моря, на її території — кіноконцертний зал, спальні корпуси для дітей, стадіон, автопарк, школа-гімназія, у якій навчалося свого часу 1500 дітей. У лютому нинішнього року «Молоду гвардію» передали на баланс Міністерства у справах сім’ї, молодіжної політики і спорту. Але питання фінансування реконструкції дитячої оздоровниці ще й досі не вирішено. Передбачається, що до кінця цього року перші 600 тисяч із 200 мільйонів, необхідних для реконструкції дитячого центру, надійдуть в Одесу.

«Молода гвардія» не буде існувати в колишньому форматі, — заявив Микола Томенко. На його думку, у «Молодої гвардії» повинні відпочивати талановиті діти, котрі завоювали нагороди на олімпіадах або мають спортивні досягнення.

Одеса.