Проблеми гуманізації кримінального законодавства України та перспективи впровадження системи пробації як альтернативного виду покарань розглядалися на засіданні «круглого столу», який відбувся 13 листопада у Верховній Раді України.

Як повідомляє інформуправління Верховної Ради, «круглий стіл» організували Інститут законодавства Верховної Ради, представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжнародний центр толерантності. На думку експертів, які взяли участь в обговоренні, законодавчим шляхом розв’язання цієї проблеми може стати прийняття парламентом законопроекту про внесення змін до деяких законів України (щодо впровадження пробації). Автор законопроекту, народний депутат Олександр Фельдман відзначив, що він ставив за мету запровадження пробації як альтернативного виду покарань. Це, за його словами, дасть змогу привести чинне законодавство у сфері виконання покарань у відповідність з міжнародними стандартами, які, зокрема, передбачають підвищення значення видів покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

Учасники «круглого столу» навели деякі статистичні дані. Згідно з ними за роки незалежності в Україні було засуджено за кримінальні діяння понад 3 мільйони наших співгромадян, із них більш як 1 мільйон — до позбавлення волі (відсоток цієї міри покарань серед інших видів становив у 2005 році 25,8% — практично один із найвищих показників у світі).