Уже другий тиждень залишається без струму сільська рада в селі Глинськ Калинівського району на Вінниччині. Не працює комп’ютер. Необхідні довідки виписуємо від руки, каже сільський голова Антоніна Подрєза. Тепер рано темніє, що також створює незручності в роботі.

Енергетики Калинівського підприємства районних електромереж опломбували лічильник за борги. За їхніми даними, сума заборгованості становить понад дві тисячі гривень. Сільський голова, у свою чергу, стверджує, що у даний час за показниками лічильника, встановленого у сільраді, заборгованості немає. А борги, про які твердять енергетики, виникли за попередній період. До них нинішній голова не причетна, бо обрана на цю посаду в квітні.

Коли А. Подрєза проаналізувала причини, через які нині сільраді, як кажуть, зробили «темну», то з’ясувала, що винуватцем у цій ситуації є місцевий сільгоспкооператив «Родина». Він не розраховується із сільрадою за отримане тепло (котельня перебуває на балансі сільради, тепло у приміщення подається з використанням струму). «У нас нема навіть договору на забезпечення теплом приміщення кооперативу «Родина», — уточнює сільський голова. — Сільгосппідприємство відмовляється від його укладання».

У приміщенні, де міститься контора кооперативу, розташовано і магазин приватного підприємця. Він також опалюється від сільрадівської котельні, але розраховується з кооперативом «Родина». Сільський голова каже, якщо у такому разі проплатити заборговану суму бюджетними коштами, то це буде відвертим порушенням чинного законодавства — сільрада не має права платити за послуги приватних структур. Це можна було б зробити за рахунок коштів від оренди сільгоспкооперативом земель резерву і запасу, або невитребуваних паїв. Однак жодної гривні від використання «Родиною» названих земель сільрада не отримала.

Коментар голови Калинівської районної ради Анатолія Нагребецького:

— У Глинську справді складна ситуація. Виникла вона через непорозуміння між сільським головою і керівником тамтешнього сільгоспкооперативу. Від електрики і від опалення були від’єднані і дитсадок, і школа. В останній день канікул туди виїздив голова райдержадміністрації і лише після того вдалося відновити опалення. А як так сталося, що сільраду відключили від струму, а в конторі кооперативу є світло, з’ясовуватимемо. Адже вони знаходяться в одному приміщенні. Щодо несплати за оренду земель, то, на жаль, це непоодинокий випадок. Про це треба письмово повідомляти і органи влади, і прокуратуру.

Вінницька область.