Ранкове засідання 14 листопада

Лідерка фракції Партії регіонів і координатор антикризової коаліції Раїса Богатирьова заявила: рішення НCНУ про вимогу скасувати конституційну реформу мають коментувати Генпрокурор, Мін’юст або КС, бо таке право належить не політичній партії, а тільки народові. Депутат також закликала терміново прийняти резолюцію Верховної Ради з приводу рішення політради НСНУ, провести окрему погоджувальну раду з участю Президента України, на якій виробити план законотворчої діяльності опозиції, а наступного тижня провести з участю профільних комітетів та міністерств міжкомітетські слухання з питання зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. «Демократія — це відповідальність, і без неї це все анархія», — сказала Р. Богатирьова.

Під час оголошення заяв від фракцій представник «Нашої України» Василь Куйбіда заявив, що «НУ» підготувала подання до Конституційного Суду з проханням дати роз’яснення про механізм звільнення міністрів, затверджених парламентом за поданням Президента України. А рішення Верховної Ради про звіт перед народними депутатами міністрів закордонних справ і оборони фракція оцінила як «політичну провокацію, спрямовану на узурпацію влади».

Ярослав Мендусь від імені політвиконкому і фракції СПУ дав оцінку резолюції та іншим документам «НУ». Депутат зауважив, що рішення про опозиційність — справа самої партії, хоча наявність при владі стількох представників цієї політичної сили, передусім глав держадміністрацій, створює абсурдну ситуацію у виконавчій гілці влади. Соціалісти вважають, що справжні мотиви бажання ревізії політреформи — це прагнення повернути кількома чільниками «НУ» колишні важелі влади. Водночас парламентарій наголосив, що двері до владної коаліції залишаються відкритими для всіх, і представників «НУ» також.

Підсумовуючи сказане, глава парламенту Олександр Мороз зауважив: Конституція передбачає висловлення недовіри всім посадовцям, які там згадуються. Він наголосив на потребі продовжувати політреформу і запевнив, що Конституція буде «стабільною і захищеною від будь-яких зазіхань». А закон про опозицію, за словами О. Мороза, внесено до порядку денного сесії наступного пленарного тижня.

Затим у Верховній Раді відбувся день уряду, на який було винесено два питання: про діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування в питаннях розвитку фізичної культури і спорту, а також розвиток вугільної галузі України та запровадження енергозбережної моделі економіки — як шлях до набуття енергетичної незалежності.

Доповідач з першого питання — міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко констатував, що його нинішнє перебування на парламентській трибуні має специфіку — у зв’язку з його заявою про відставку. Однак міністр подякував парламентаріям за вперше проведений день уряду з такого питання і висловив переконання, що дії влади мають бути системними і безперервними незалежно від того, хто в даний момент є міністром.

Найважливіше, що вдалося зробити, за словами Ю. Павленка, — перевернути піраміду державної політики в питаннях фізкультури і спорту. Якщо раніше майже щодня чули, що десь закривається якийсь спортивний об’єкт, то тепер навпаки — десь відкривається. Свою справу на цьому терені робить і парламент: ратифіковано міжнародну конвенцію про боротьбу з допінгами, постанову про недопущення перепрофілювання спортивно-оздоровчих споруд, триває опрацювання нової редакції закону про фізичну культуру і спорт, державної програми розвитку фізкультури і спорту на найближчі роки. Водночас нерозв’язаних проблем у цій сфері ще багато. Найгостріші — низький рівень залучення населення до оздоровчої фізкультури (приміром, в Україні цей показник становить лише близько 13 відсотків, тоді як у Фінляндії — 52 відсотки, у країнах ЄС загалом — 26 відсотків), нездоровий спосіб життя та поганий стан медицини. Виступи українських спортсменів на міжнародних змаганнях характеризуються стабільністю, проте викликають занепокоєння спортивний резерв, стан дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підтримка та забезпечення житлом спортсменів і тренерів найвищого рівня. До слова, утримання юного порушника закону коштує державі втричі дорожче, аніж виховання юного спортсмена. У своїх запитаннях та виступах депутати також висловлювали стурбованість станом розвитку фізкультури та спорту в нашій країні, що є запорукою і здоров’я населення, і міжнародного іміджу нашої держави.

Під час обговорення другого питання дня уряду міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб відзначив особливу роль галузі для економіки держави. Його виступ було побудовано на паралелях: за словами міністра, до серпня цього року стан галузі був плачевний. Борги із зарплати становили 166 млн. гривень, майже на 10 тисяч зменшилася кількість працюючих. Заборгованість енергетиків та коксохіміків перед вугільниками становила понад 200 млн. гривень. Не проводилася модернізація та капітальний ремонт вибоїв і шахт, а галузь існує за рахунок проїдання виробничого потенціалу, який було сформовано в попередні роки. На 2,3 млн. тонн зменшено видобуток вугілля порівняно з минулим роком. Однак за останні три місяці ситуація в галузі завдяки роботі нового уряду істотно поліпшилася, переконував міністр. Такої само думки був і співдоповідач — міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Більшість запитань і виступів народних обранців порушували проблеми фінансування та модернізації вугільної галузі, погашення заборгованості шахтарям, соціального захисту мешканців шахтарських містечок, де позакривали шахти. Депутати наголошували, що проблеми в галузі виникли не вчора, а ще десятки років тому, і вирішити їх швидко і легко просто неможливо. І приватизація та роздержавлення шахт, як це пропонує уряд, — не панацея від усіх бід.

За підсумками днів уряду ухвалено постанови Верховної Ради з рекомендаціями уряду.

Питання про звільнення міністрів від «Нашої України», котрі, незважаючи на свої заяви про відставку, продовжують працювати на своїх посадах — міністра охорони здоров’я та молоді й спорту, — вчора в парламенті не розглядали. Хоча напередодні коаліція планувала таки розставити крапки над «і». Як повідомила журналістам Раїса Богатирьова, після розмов із Президентом України та представниками секретаріату глави держави вирішено ще надати час для проведення засідання коаліції та вироблення остаточних домовленостей. Таке засідання було призначено вчора на 16-ту годину.