Рибаківка, за теперішніми мірками, курорт незавидний. Зате дешевий. І для тих, кому «хоч не пишно, аби затишно» відпочинок тут — за щастя. 14 років поспіль на базі відпочинку «Побутовець» відпочиває скромний люд, іменований «працівниками ЖКГ і побутового обслуговування населення». Двірники, електрики, сантехники... Загалом, категорії дуже малозабезпечених громадян. У наступному році відпочивати їм буде ніде. Так розпорядилося управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, у веденні якого знаходиться база.

Трохи історії з географією. «Побутовець» будували на початку 70-х, як тоді було прийнято, «методом народного будівництва». Дотепер сюди приїжджають відпочивати люди, що заклали по цеглинці в основу бази і які по праву вважають її своєю. Добротний двоповерховий будинок розташован у самому центрі курортної зони. Навколо — накопичення барів, магазинчиков, палаток. Однак зусиллями дирекції тут удалося зберегти затишок, чистоту і порядок. Усе ремонтується, фарбується й обновляється вчасно. В міру сил і засобів.

Піклується про збереження бази для своїх працівників і обласна організація профспілки. Саме через настійну вимогу профспілки працівників ЖКГ і побутового обслуговування в 2004 році база не пішла з молотка, як бажало того управління ЖКГ, а була виключена зі списку об’єктів, що підлягають приватизації. Таке рішення прийняла облрада минулого скликання. Підтримав його і колишній керівник області. Оренду продовжили до 10 вересня 2005 року.

Термін вийшов, і обласна організація профспілки (орендар) звернулася в облраду, облдержадміністрацію й в управління ЖКГ (орендодавець) із проханням про продовження договору. Власник (управління ЖКГ) відмовив. Але за профспілку вступилися депутати облради й у березні нинішнього року дали добро на оренду. В червні профспілка знову звертається з проханням в облдержадміністрацію, щоб все-таки укласти договір оренди на користування базою відпочинку «Побутовець» для оздоровлення працівників ЖКГ і побутового обслуговування населення.

Відповіді з облдержадміністрації довелося чекати близько чотирьох місяців (!). Але в ній про оренду не сказано жодного слова. Тоді рішення про те, щоб рекомендувати облдержадміністрації передати базу відпочинку в користування профспілці терміном на п’ять років, приймає депутатська комісія після попереднього вивчення питання на місці. Черговий лист із черговим благанням — укласти договір платної оренди терміном на п’ять років — пише профспілка «рідному» управлінню.

Начальник управління реагує на лист своєрідно. Утім, як і належить тому, хто, будучи у влади, вирішує, кого продати, кого помилувати. Лист облорганізації профспілки разом з рішенням депутатської комісії він проігнорував і підготував наказ про передачу бази відпочинку «Побутовець» на баланс підприємству «Агрофірма «Зелене господарство».

Можна припустити, що керувався чиновник винятково добрими намірами, вирішивши, — відпочинок садівників важливіший відпочинку двірників. Але річ у тім, що в «Зеленого господарства» була колись своя база «Платан». Її приватизували й успішно продали з аукціону. Не потрібно бути провидцем, щоб припустити, — на «Побутовець» чекає така сама доля.

Про географію згадувалося не випадково. Місце розташування бази відпочинку «Побутовець» — спокуса для бізнесмена. Хочеш — готель будуй, хочеш — черговий бар відкривай. Мало що нафантазувати можна. Єдина нереальна фантазія — про те, що майбутній власник побажає оздоровляти у новому пансіонаті, приміром, тих самих сумнозвісних двірників, електриків, сантехників, садівників.

А тільки цього року на «Побутовці» відпочили майже 800 чоловік, у тому числі 230 дітей.

— Сюди приїжджають багатодітні, малозабезпечені родини, які місяцями не одержують мізерну зарплату, — говорить голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ Світлана Начинова. — На жаль, працівники наших галузей не мають можливості не тільки поїхати в Крим, але і на місцеві курорти. Не можуть вони забезпечити і повноцінний відпочинок дітей. Нинішнім літом усього 99 дітей працівників галузі побували в дитячих таборах. Єдина можливість для них — відпочинок у Рибаківці.

На тлі цієї не одиничної ситуації бравурні висловлення керівників області про розквіт курортів ентузіазму не викликають. Так, десь вибудовуються розкішні готелі з шикарними апартаментами, день у яких коштує річної зарплати двірника. Малий і середній бізнес успішно налагодив на узбережжі торгівлю пиріжками і мідіями. Усе це вкупі поповнює районний і обласний бюджет. Чудово! Тільки от куди подітися влітку маленькому скромному громадянину, гаманець якого не тягне на гідний курорт? Хіба що зі шланга ЖЕКівського обполоскатися та обмахнутися віником.

Миколаївська область.