Цього тижня народні депутати планують розглянути понад 60 питань, серед яких — 14 законопроектів, визначених Президентом як невідкладні. «Особливість нинішнього тижня полягає в тому, що ми повинні істотно просунутися в розгляді законопроектів, які стосуються вступу України до СОТ», — зазначив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на вчорашній погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і керівників комітетів. Не менш важливими питаннями, за словами глави парламенту, є внесення змін до бюджету нинішнього року, а також ухвалення програми приватизації до прийняття основного фінансового документа на наступний рік.

Кабінет Міністрів, повідомив Олександр Мороз, розгляне питання стосовно приватизації у середу. Тому не виключено, що парламентарії ухвалять у першому читанні програму приватизації вже найближчої п’ятниці, а на початку наступного пленарного тижня — остаточно. Складним і дискусійним питанням, спрогнозував Голова Верховної Ради, буде і розгляд законопроектів стосовно аграрної галузі. Не можна відкладати у довгий ящик і обговорення законопроекту про Кабінет Міністрів. Нині вже є три альтернативні законопроекти — депутатський, президентський і урядовий. Однак, зауважив Олександр Мороз, робоча група працює над ними не досить активно. Тому було б ефективніше, на переконання глави парламенту, якби найближчим часом народні обранці ухвалили цей законопроект у першому читанні.

У день уряду депутати заслухають інформацію про діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування щодо розвитку фізичної культури і спорту, а також про розвиток оборонної галузі України та запровадження енергоощадної моделі економіки — шлях до набуття енергетичної незалежності. Цього ж дня, на вечірньому засіданні, парламентарії за скороченою процедурою розглянуть низку законопроектів, які Президент визначив як невідкладні. Зокрема, зміни до законів України «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів», «Про державну підтримку сільського господарства», «Про молоко та молочні продукти», «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру». Крім того, народні обранці планують включити до порядку денного зміни до закону «Про Державний бюджет України на 2006 рік».

Звіти міністра оборони України Анатолія Гриценка та міністра закордонних справ Бориса Тарасюка про виконання покладених на міністерства завдань і реалізацію державної політики у відповідних сферах, ймовірніше, стоятимуть у порядку денному на середу першим питанням. Після цього депутати розглянуть низку питань за скороченою процедурою, серед яких —зміни до закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми (щодо розмірів допомоги)», а також питання ратифікації.

Не менш напруженим буде й четвер. Цього дня парламентарії розглянуть низку невідкладних законопроектів, зокрема, зміни до законів «Про адвокатуру», «Про страхування», «Про банки й банківську діяльність», «Про зовнішньоекономічну діяльність». А за скороченою процедурою — проект закону про встановлення ставок вивізного (експортного) мита на брухт чорних та кольорових металів і напівфабрикатів з їх використанням.

У п’ятницю народні обранці розглянуть зміни до деяких законодавчих актів щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інвалідам. Крім того, парламентарії спробують включити до порядку денного проект закону «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні».

З 20 по 24 листопада народні депутати працюватимуть з виборцями. А 21 листопада (у вівторок) відбудуться парламентські слухання з нагоди Міжнародного дня проти насильства стосовно жінок.