Відкритий лист керівників кращих підприємств держави до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра з проблем активної протидії рейдерству викликав не тільки значний суспільний резонанс, а й спонукав владу до конкретних дій. Лист, зокрема, підписали голова правління ВАТ «Київметробуд», Герой України, повний кавалер ордена «За Заслуги», к. т. н. Володимир Петренко, президент АСК «Укррічфлот», кавалер двох орденів «За Заслуги», Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, д. е. н. Павло Підлісний та генеральний директор-голова правління ВАТ «НВП «Сатурн», Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, к. т. н. Володимир Чміль. І, здається, настав час поінформувати нашу спільноту про те, наскільки предметно виконується нині пряма вказівка перших керівників держави на рівні центральних інституцій влади.

* * *

... Першими про свої антирейдерські напрацювання доповіли широкому українському загалу Служба безпеки України і Український союз промисловців та підприємців, який представляє інтереси майже 38 тисяч підприємств України.

На численні запитання журналістів на недавній прес-конференції відповідали:

Борис Волошенков, начальник департаменту контррозвідувального захисту економіки держави СБУ;

Ігор Куцин, заступник начальника управління контррозвідувального захисту транспортного комплексу держави СБУ;

Володимир Музильов, начальник управління контррозвідувального захисту транспортного комплексу держави СБУ;

Сергій Прохоров, перший віце-президент УСПП;

Олександр Дічек, голова комісії з питань економічної безпеки, голова правління міжнародної громадської організації «Міжнародна антитерористична єдність»;

Павло Підлісний, президент АСК «Укррічфлот», д. е. н.

На превеликий жаль, наша держава не зреагувала належним чином на рейдерство як одну з ключових загроз для вітчизняної економіки, наголошувалося під час прес-конференції. Реалізація протиправних схем, заволодіння акціонерними товариствами, що супроводжується силовим захопленням адміністративних приміщень і зміною керівництва, набуває дедалі загрозливіших масштабів. Нині в Україні у законних власників уже відібрано (викрадено) 2700 підприємств! Безповоротно втрачено більш як 100 тисяч робочих місць. Бюджети всіх рівнів зазнали і зазнають мільярдних збитків. Негативна динаміка стрімко наростає: майже 30% зростання за останні два місяці. Не кажучи вже про колосальні іміджеві та інвестиційні втрати, оскільки цивілізований світ ніколи не погодиться вкладати солідні промислові інвестиції в державу, де ще й досі не працює інститут власності, де є тисячі підприємств, викрадених у законних власників, — і жодного рейдера за гратами, що, з погляду права і декларацій про правове суспільство, є цілковитим нонсенсом.

А відтак, доходили висновку, потрібно, нарешті, переходити від слів про боротьбу з рейдерством — до діла. І почати цю роботу з того, що притягнути до найжорсткішої відповідальності рейдерів, які здійснили наліт на одну з найбільших судноплавних компаній Європи — АСК «Укррічфлот». Є всі юридичні підстави довести цю гучну антирейдерську справу — першу в Україні! — до логічного завершення. Зрештою, влада давно повинна була взятися за винуватців з усією рішучістю, щоб продемонструвати політичну волю будувати правове, демократичне суспільство. Адже йдеться про долю найкращих і найперспективніших підприємств, на яких, власне, і тримається наша держава.

А щодо АСК «Укррічфлот», одного з тих 2700 підприємств, які стали жертвами рейдерів, то це не просто знакова, титульна компанія, національний перевізник, що забезпечує більш як 50% зовнішньоторговельних перевезень держави, оператор, якого знає півсвіту. Це передусім візитівка нашої нації, яскрава ілюстрація українських можливостей. Флагман транспортної галузі, маючи талановиту команду менеджерів-професіоналів, стрімко розвивається. Він будує новий суперсучасний торговельний флот (на воду спущено вже 13 теплоходів!)... Активно споруджує та модернізує берегову інфраструктуру, зокрема причали в портах, зернові елеватори, термінали. Відновлює на власних підприємствах серійне будівництво флоту для Дніпра та Дунаю. Збільшує кількість ділових партнерів на світовому ринку товарів і послуг (сьогодні судна компанії ходять виключно під українським прапором і вже працюють в 40 країнах світу!). Нарощує обсяги відрахувань до держбюджету. Збільшує заробітну плату персоналу та дивіденди акціонерам. Бере активну участь у законотворчій роботі парламенту.

Якщо ж узяти до уваги те, що до АСК «Укррічфлот» мають найбезпосередніший стосунок більш як 100 тисяч українців-акціонерів, ветеранів флоту, персоналу та членів їхніх родин, то логічно зробити висновок, що перед нами —одне з найпотужніших державоутворюючих підприємств, плацдарм, на якому відпрацьовувались і відпрацьовуються кращі моделі господарювання. Важко навіть уявити, яких би збитків зазнала держава, якби рейдери, не дай Боже, захопили компанію. Адже в такому разі могло б ітися про її негайний перепродаж або зумисне банкрутство на замовлення іноземних конкурентів (а людей викинули б на вулицю!!!), або переведення одного з найбільших донорів бюджету в тіньовий сектор економіки...

— Передусім хотів би наголосити на своєчасному втручанні в ситуацію перших керівників держави, РНБО і особливо СБУ та Генпрокуратури, — резюмував президент АСК «Укррічфлот» Павло Підлісний. — Завдяки цьому, а також активним діям широкої громадськості, усіх трудових колективів компанії, законним рішенням цілої низки судів удалося запобігти захопленню нашої компанії.

А тепер найголовніше: чи достатньо сьогодні у влади матеріалів для притягнення рейдерів до відповідальності? Колективна відповідь учасників прес-конференції на це запитання, поза всяким сумнівом, була найцікавішою. З’ясувалося, що СБУ та Генпрокуратура, виконуючи директиву керівництва держави, справді, непогано попрацювали. Зокрема, як було зазначено на конференції вже:

* Проведено вичерпний юридичний моніторинг дій рейдерів з погляду права, який засвідчив, що ці панове порушили чимало норм чинного законодавства! Документи однозначно вказують на те, що кожне з цих порушень — невід’ємна частина цілісної рейдерської схеми.

* Виконано цілу низку експертиз підписів на важливих документах, на яких базувалася рейдерська схема. З’ясовано, що вони були підроблені. Цілковито підтвердилися факти намірів незаконного привласнення багатомільярдних активів 60 тисяч акціонерів шляхом підроблення офіційних документів.

* З’ясовано в деталях та задокументовано дії конкретних фігурантів, зокрема держслужбовців, які «рухали» рейдерську схему. З’ясувалося, що кожен із них на кожному наступному етапі відігравав ключову роль у тому, щоб чуже добро було загарбано. Йдеться, зокрема, про громадянку Б., підставну особу, від імені якої до правоохоронних органів і «потрібних» судів подавалися позови проти «Укррічфлоту».

А між тим суди своїми рішеннями призупиняли обіг акцій (Московський райсуд Харкова), забороняли відчуження майна, призупиняли дію ліцензії реєстратора акцій (Горлівський суд Донецької області), зобов’язували передати реєстр акціонерів іншому «тимчасовому» реєстратору (Торезький міськсуд Донецької області) і т. д.

Прикметно, що справи розглядалися судами не за місцем знаходження «Укррічфлоту». Перевірки зафіксували, що відповідачі подеколи не були належним чином повідомлені та не брали участі у розгляді цих заяв у судах!

Ось так елементарно просто фігуранти рейдерської схеми, у тому числі й держслужбовці, цілеспрямовано, порушучи конкретні норми чинного законодавства, створювали необхідні умови для вилучення реєстру акціонерів та його заміни «потрібним» документом, проведення нелегітимних зборів акціонерів, обрання «своїх» органів управління і т. д. Більше того. Як було встановлено СБУ, махінатори, використовуючи судових виконавців, готувалися до силового захоплення адміністративних приміщень «Укррічфлоту», що врешті-решт призвело б до фактичного заволодіння підприємством і відчуження у законних власників величезних майнових активів.

На думку фахівців, цих матеріалів більш ніж достатньо для успішного завершення цієї резонансної антирейдерської справи. Журналістам повідомили, що СБУ, активно взаємодіючи з Генеральною прокуратурою, продовжує процесуально встановлювати всіх інших фігурантів рейдерської схеми. На підставі отриманих матеріалів Генпрокуратурою порушено кримінальну справу. Слідство триває.

* * *

... А ще на прес-конференції було широко представлено концепцію колективного захисту промисловців і підприємців від рейдерства, ініційовану УСПП, громадською організацією «Міжнародна антитерористична єдність», Асоціацією банків України і Торгово-промисловою палатою України. Успішна реалізація всього комплексу передбачених заходів, наголосив перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров, забезпечить сприятливі організаційно-правові умови функціонування національного бізнесу, гарантуватиме привабливий інвестиційний клімат, консолідує всі продуктивні сили суспільства, створить надійні перепони для криміналізації економіки. Нині, зокрема, вже створено відповідні координаційні ради при СБУ, міноборони, мін’юсті, МЗС, на черзі — РНБО, Кабінет Міністрів і секретаріат Президента. Прискорено підготовку законів, які регламентують функціонування самої індустрії безпеки бізнесу, зокрема про зброю, охоронну діяльність, захист особи та підприємництва, про перевірки тощо.

У реалізації цієї концепції немає дрібниць. Навіть у контексті термінології. Наголошувалося, що рейдерство завжди пов’язане з грубими, свідомими і системними порушеннями чинного законодавства окремими суддями, працівниками правоохоронних органів та державними виконавцями. А відтак всілякі розмови про якісь міфічні «дружні поглинання» — це не що інше, як спроба завести громадську думку на манівці. Захоплення успішного підприємства через свідоме та системне порушення норм чинного законодавства — це, гадаємо, і є суспільно небезпечне діяння, яке має належно класифікуватися і, відповідно, каратися.

З другого боку, наголошували ініціатори прес-конференції, реалізуючи концепцію колективного захисту від рейдерів, неодмінно потрібно враховувати фактор часу. Національний бізнес не може чекати місяці або й роки, поки буде нарешті прийнято той чи інший закон, ту чи іншу законодавчу норму. Руйнівна рейдерська динаміка швидко наростає. Потрібні супероперативні контрзаходи! А що маємо? Скільки нам іще потрібно втратити підприємств, щоб держава, себто конкретні чиновники, почали нарешті діяти? 5 000? 10 000?

Пропонована концепція колективного захисту спрямована на консолідацію усіх здорових сил суспільства. Вона має системний характер і напряму стосується багатьох сфер державотворення, зокрема в галузі судочинства. Мається на увазі чітка співпраця з Верховним Судом України, Вищою радою юстиції, Радою суддів і т. д. Адже нерадиві судді вже прийняли сотні, а може, й тисячі рішень, які щораз більше розбалансовують українську економіку, а відтак і українську державотворчу доктрину. На жаль, жоден винуватець і досі не притягнений до суворої відповідальності. Якщо так піде й далі, то ця каста (ми не маємо на увазі справді порядних суддів!) може «відсудити» в української нації не тільки кращі підприємства, а й Нацбанк з золотовалютними резервами!

Нарешті, нам буде важко боротися з рейдерством, не визначивши безумовну пріоритетність цієї проблеми на законодавчому рівні.

Скажімо, скільки вже можна «мучити» той закон «Про акціонерні товариства», який хитроокі, щокасті «дяді» роками перекладають із однієї шухляди до іншої? Кому ще не зрозуміло в нашій державі, що не може один акціонер однією акцією зупиняти ціле підприємство, і навіть цілу галузь, як то було з чотирма спробами «заарештувати» майно АСК «Укррічфлот» або флагмана метробудівної галузі ВАТ «Київметробуд» чи з сотнями інших підприємств?

Комусь не подобається закон «Про акціонерні товариства»? Тоді давайте спільними зусиллями подбаємо про альтернативу для національного бізнесу — і ухвалимо закон «Про боротьбу з рейдерством», як, приміром, у Російській Федерації. Хіба це не актуально? Адже рейдерство стрімко поширюється в державі, паралізуючи цілі галузі.

Тепер про тактичні кроки. Де наші оперативні антирейдерські штаби в кожній області? В кожному великому місті? Де ця економічна «швидка допомога», яка негайно має прибувати на місце надзвичайної події, зокрема в разі штурму конкретного підприємства озброєними бандами, і яка, маючи відповідні повноваження, по гарячих слідах відразу розслідувала б подію, порушувала б кримінальні справи, арештовувала злочинців, як це відбувається в Росії? «Бо поки дехто з наших достойників словесні хороводи «хороводить», — обурювався присутній на прес-конференції голова правління НВП «Сатурн» Володимир Чміль, — рейдери захопили ще одне, 2701-е підприємство! Після того, як депутати місцевої ради, припинивши засідання, прибули на місце події і вигнали рейдерів з адміністративного приміщення, ті через кілька годин повторно вдерлися на завод, заваривши всі вікна і двері. Тепер їх не можна звідти жодним чином «викурити». Ця інформація пролунала на першому засіданні новоствореної антирейдерської асоціації, яке відбулося на базі «Сатурну» (до складу цієї громадської організації самозахисту промисловців і підприємців уже увійшло майже 20 підприємств, які нині тримають «кругову оборону» від рейдерів практично в усіх регіонах держави).

Замість епілогу

... Сьогодні, хоч як це парадоксально, триває тиск на АСК «Укррічфлот» з боку однієї з обласних прокуратур, яка продовжує звинувачувати річфлотівців у заподіянні шкоди акціонерам (до відома: це та сама прокуратура, чиї співробітники у розпал рейдерської атаки проводили обшук у незалежного реєстратора, незаконно вилучали реєстр акціонерів, знов-таки незаконно, порушували кримінальну справу проти керівництва компанії — і все це доведено в судовому порядку!).

Але ж високодостойні панове прокурори! Яку саме «шкоду» ви маєте на увазі? Те, що відповідно до аудиторського звіту відомої міжнародної аудиторської компанії «Моор Стівенс» консолідовані активи АСК «Укррічфлот» за період з 2003 до 2006 років збільшилися на 52,2%? Чи те, що власний капітал компанії за цей же час збільшився на 58,1%? То це ж цілком нормально. А може, вас не влаштувало те, що відрахування цієї компанії до бюджетів усіх рівнів зросли на 35%? Чи ви побачили якусь особливу «шкоду» для акціонерів компанії в тому, що річфлотівці, не чекаючи прийняття закону «Про акціонерні товариства», з власної ініціативи, прийнявши зміни та доповнення до свого статуту, суттєво розширили права своїх акціонерів, врахувавши кращу європейську практику? Чи вам не подобається, що АСК «Укррічфлот» ініціює найретельніші перевірки власної господарської діяльності на рівні найвищих контролюючих державних інституцій і отримує незмінний результат: порушень чинного законодавства не виявлено? То це ж чудово! І взагалі: який стосунок має до корпоративних спорів прокуратура, котра з 1996 року, себто з моменту прийняття Конституції України, позбавлена повноважень здійснювати загальний нагляд за законністю в державі?

PS. Як стало відомо, тільки впродовж останнього місяця АСК «Укррічфлот» здано в експлуатацію ще два судна...