Німецькі вчені розробили новий проект спостереження за найближчою до Землі планетою Сонячної системи — Марсом.

Вивчивши помилки американців, чий марсохід з великими труднощами виконує завдання, німці підійшли до вирішення проблеми — спостереження і навіть освоєння Марса з іншого боку. Вони розробили проект, згідно з яким спостерігати за життям червоної планети можна буде із піднебесся, зверху, за допомогою атмосферного зонда.

Втілити у життя ідею німецьких вчених допоможе космічний апарат «Архімед». Його планують запустити 2009 року. А поки що прототип апарата «Архімед» проходить тести та найскладніші випробування в умовах штучної невагомості.

Після їхнього завершення ракета «Аріана-5» виведе зонд, який буде всередині супутника, на орбіту Марса. Керівник проекту професор Ханс Грібель уточнює подальші дії апарата: «Там відбудеться відокремлення від супутника, зонд розкриється і зможе до 9 разів пройти атмосферою планети Марс».

Плани німецьких вчених значно далекосяжніші. Вони готуються до масштабнішого проекту. Якщо місія «Архімеда» буде вдалою, на Марс зможе вирушити перший метеорологічний супутник.

Однак поки що німці значно відстають від американських дослідників космосу. Хоча останнім часом їх колеги зі Штатів зазнають певних невдач: їхній шестиколісний апарат-марсохід буквально застрягає у марсіанському грунті. Щоб зрушити його з місця, американцям знадобився не один місяць.

Можливо, через кілька років попереду у вивченні планети Марс будуть німецькі дослідники космосу.

Мюнхен.