Доки народні депутати працювали у комітетах і округах, окреслилося коло проблем, яке найближчим часом може стати домінуючим на політичній арені.

Передусім — тема вдосконалення політичної реформи. Зокрема, Президент України Віктор Ющенко наприкінці минулого тижня підписав Указ про створення комісії, яка опрацьовуватиме пропозиції щодо вдосконалення Основного Закону. Щоправда, персонального складу комісії ще немає, як немає й концепції вдосконалення Конституції. Деякі оглядачі розцінили це як спробу глави держави відмінити результати політичної реформи і змінити баланс владних повноважень на свою користь. Долила оливи у вогонь і заява про те, що Народний Союз «Наша Україна» ініціюватиме скасування закону, яким було внесено зміни до Конституції. Одначе, і на це варто звернути увагу, сам Президент ніде не говорив про це, навпаки — він стоїть на позиції продовження політичної реформи.

Правда, першим випробуванням для політиків стане законопроект про Кабінет Міністрів. Комітет з питань державного будівництва, місцевого самоврядування і регіональної політики розпочав роботу над обома проектами — урядовим і президентським. Паралельно ведеться робота над законопроектами, які потрібно ухвалити для вступу до Світової організації торгівлі. Голова Верховної Ради Олександр Мороз на зустрічах з послами різних держав і депутатами Європарламенту запевнив, що вже найближчим часом ці закони ухвалить парламент.

А от Комітет з питань бюджету, окрім роботи над проектом головного фінансового документа країни, має ще ухвалити зміни до цьогорічного державного кошторису. Уряд цього тижня запропонував збільшити доходну і витратну частини бюджету нинішнього року.

Сьогодні відбудеться другий етап чергового з’їзду НСНУ, на якому і визначать подальшу долю партії та її керівництва. Однак найбільша інтрига наступного тижня — звіт міністрів оборони і закордонних справ у Верховній Раді. Власне, після цього й окреслиться той шлях, який запропонує антикризова коаліція суспільству.