Зводять найвищу дзвіницю

Черкаси. У Черкасах поблизу Свято-Михайлівського собору (МП) розпочато будівництво найбільшої дзвіниці православного світу. Споруда матиме вигляд голуба заввишки 120 метрів і завдовжки 84 метри. На першому поверсі дзвіниці розміститься концертна зала на тисячу осіб, вище — духовна християнська бібліотека та єпархіальний музей. Крім того, в новобудові передбачено готель, кафе та оглядовий майданчик, до якого відвідувачі підніматимуться двома швидкісними 50-метровими ліфтами. Унікальний храмовий хмарочос перевершить за висотою навіть дзвіницю Києво-Печерської лаври. Ініціатором і натхненником спорудження велетенської дзвіниці є черкаський архієпископ-зодчий Софроній, відомий зведенням красеня-собору в Борисполі та десятків храмів на Черкащині.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Названо імена переможців

Одеса. Оприлюднено імена переможців міжнародного конкурсу піаністів імені Еміля Гілельса, в якому брали участь студенти і вихованці навчальних закладів з 13 країн світу. Перше місце посів 17-річний росіянин Павло Колесников. Йому вручили золоту медаль, премію в розмірі 10 тисяч доларів і приз глядацьких симпатій. Друге місце також у росіян — Олексія Чернова та Олександра Пироженка. Бронзовими призерами стали Георгій Кожухар (Одеська державна музична академія імені Антоніни Нежданової), Нателла Бєрая (Грузія) і Максим Подкурков (Росія). Нагадаю, що ІІІ Міжнародний конкурс піаністів з призовим фондом у 50 тисяч доларів був присвячений 90-річчю з дня народження видатного випускника Одеської консерваторії, народного артиста СРСР, почесного члена Лондонської королівської академії музики та академії музики імена Ференца Ліста в Будапешті Еміля Гілельса.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Незрячі слухатимуть Шекспіра

Івано-Франківська область. Більш ніж сто озвучених книг на магнітних носіях отримала обласна бібліотека Українського товариства сліпих (УТОС) від благодійної громадської фундації імені короля Юрія. На касетах — сучасна та класична художня, пізнавальна, науково-популярна й історична література. Придбання таких книг стало можливим завдяки перемозі проекту «Озвучена книга незрячим інвалідам» у конкурсі малих грантів «Не бути осторонь — творити зміни», який проводила благодійна фундація імені короля Юрія за підтримки фундації імені Стефана Баторія. Подарунок для незрячих людей дуже доречний. Книжковий фонд обласної бібліотеки озвученої літератури, що обслуговує близько 700 людей з вадами зору, протягом останніх чотирьох років не поновлювався, та й багато магнітних носіїв із часом вийшли з ладу.

Дарина НАЗАРЧУК.