Зміщення пріоритетів

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко не бачить перспективи створення широкої парламентської коаліції. Про це вона заявила на вчорашній прес-конференції. «Ніякої широкої коаліції не було і не буде, бо з першої хвилини це була абсолютно нежиттєздатна структура», — наголосила народний депутат.

Крім того, коментуючи результати роботи Кабміну за 100 днів, вона припустила, що уряд Віктора Януковича протримається не довше, ніж до весни. За її словами, нинішні показники зростання ВВП та інфляції свідчать про значне погіршення економічної ситуації. «І ці показники найкраще характеризують переможні реляції, що пролунали сьогодні в Українському домі під час зборів учасників антикризової коаліції», — сказала Ю. Тимошенко.

А в бюджеті-2006, вважає лідер БЮТ, уряд Віктора Януковича цілком змінив пріоритети. За її словами, за 100 днів правління уряду з бюджету відраховано 3 млрд. на відшкодування експортного ПДВ і на другий план поставлено всі захищені статті про соціальний захист населення.

«Аврально-пожежна сесія»

Саме так характеризували чимало присутніх останню, позачергову, сесію Сумської обласної ради, до порядку денного якої було винесено лише одне «стратегічне» питання: «Про суспільно-політичну ситуацію в області у зв’язку з поверненням в Україну колишнього голови Сумської обласної державної адміністрації Щербаня В. П.».

На позачергове «віче» викликали керівників міст, райдержадміністрацій, представників політичних і громадських організацій області, працівників усіх теле-, радіо- і друкованих видань Сумщини.

Пана Щербаня таврували за корупцію, фальсифікацію минулих президентських виборів, насильницьке привласнення чужого майна, розправу над студентами, привласнення 240 мільйонів гривень і т. д. і т. п. Таврували комуністи, соціалісти, бютівці, «нашоукраїнці», представники правоохоронних органів. На горіхи дісталося також Генпрокуратурі України.

Підвів риску «пожежній» сесії представник Партії регіонів Геннадій Михайленко. Зазначивши, зокрема, що нинішня влада «за чеснотами» мало чим відрізняється від попередньої, він резонно зауважив: негоже здіймати лемент, коли поїзд уже пішов. На його думку, за півтора року відсутності в Україні колишнього голови Сумської облдержадміністрації та за наявності бажання в керівників правоохоронних структур держави за порушеними кримінальними справами проти фігуранта можна було здійснити десяток досудових слідств і стільки ж винести судових вироків.

Однак це не похитнуло рішучості депутатів облради направити звернення за п’ятьма адресами, в якому, зокрема, наголошується: «...Ми занепокоєні тим, що громада Сумщини надзвичайно гостро, негативно й активно сприймає повернення В. Щербаня до Сумської області. Такий розвиток подій загрожує соціальним вибухом, масовими акціями спротиву і повним падінням довіри і поваги до центральної влади, оскільки пан Щербань публічно позиціонує себе як людину, близьку до глави уряду, секретаря Ради національної безпеки і оборони, лідерів Партії регіонів...». Певно, з огляду на те, що страх має великі очі, кожному з адресатів висунуто певну вимогу.

Либонь, щоб викладені у зверненні факти стосовно загрози соціального вибуху та масових акцій спротиву набули вагомішого звучання, обласна рада організовує в Сумах 11 листопада «всенародний» мітинг протесту проти повернення В. Щербаня до Сум.

Владислав ЖМУРКОВ.

Суми.

Час відроджувати село

У Немиринцях Ружинського району Житомирщини відбулася акція «Добробут своїми руками», ініційована народним депутатом України Павлом ЖебрІвським (фракція «Наша Україна»).

Область має стати територією, де комфортно жити, — пояснив він ідею цього заходу. — Головне завдання — почати відроджувати село. Сільська громада повинна бути економічно самодостатньою. Обов’язково мають бути промислове і сільськогосподарське підприємства, об’єкти соціальної сфери.

На це звернула увагу також голова райдержадміністрації Ніна Туранська, зазначивши, що і завод із виготовлення фармацевтичних препаратів, і сільгосппідприємство працюють успішно, забезпечуючи надходження до бюджету сільради, які вона може використовувати на соціальний розвиток. Тож після тривалої перерви відновлено роботу дитсадка, у ФАПі, крім сучасного обладнання, є автомобіль, до осель підведено природний газ, вулиці заасфальтовано, облаштовується сільський стадіон, споруджується спортмайданчик зі штучним покриттям.

Немиринці — рідне село Павла Жебрівського. Про його розвиток почав дбати задовго до того, як уперше був обраний народним депутатом України. Це його заслуга в тому, що занедбаний завод продтоварів перетворився на сучасне підприємство, запрацювала агрофірма.

Під час акції в Немиринцях визначено райони, в яких будуть обрані села для подальшого продовження акції «Добробут своїми руками». Мета — дати поштовх ініціативі селян, допомогти їм зрозуміти, що інвестиція — то тільки початок. А далі все залежить від них.

Олексій КАВУН.

Житомирська область.