Кадри вирішують все? Не завжди

На трьох із шести сесій обласної ради дискутується: скільки заступників може мати голова представницького органу краю — одного чи двох. Справа про правомірність другого заступника із подання прокурора області дійшла навіть до суду. Однак навіть він поки що не дав відповіді на це питання.

Проблема двох заступників, може, й не виникла б, якби на першій — установчій сесії теперішній заступник голови облради нашоукраїнець Володимир Банада не підтримав кандидатуру бютівця Анатолія Грицюка. Його голос врешті став вирішальним. Річ у тім, що на цю посаду «Наша Україна» пропонувала директора Волинського головного регіонального управління «ПриватБанку» Миколу Романюка. Таку позицію свого колеги нашоукраїнці не сприйняли. Тож починаючи з першої сесії розпочали ініціювати скорочення посади другого заступника голови облради. Питання обговорювали й наступної сесії. В ролі головного опонента виступав голова облдержадміністрації, депутат від «Нашої України» Володимир Бондар. Саме нашоукраїнці ініціювали включення в порядок денний сесії питання про звільнення Володимира Банади. На що фракції БЮТ і УНП 10 жовтня відповіли блокуванням її роботи. Через відсутність кворуму сесія тоді не відбулася.

Через розбіжність у поглядах подібний сценарій загрожував і сесії 3 листопада. Однак після тривалих міжфракційних переговорів сесія із півгодинним запізненням все-таки розпочала роботу. Знову суперечка виникла довкола кадрових питань. Нашоукраїнець Сергій Слабенко наполягав відмінити рішення другої сесії стосовно структури і чисельності виконавчого апарату ради, зокрема затвердження посад двох заступників голови. Депутат від фракції Партії регіонів Петро Пронь навіть запропонував Володимиру Банаді набратися мужності і самому написати заяву про звільнення з посади заступника і вичерпати цим конфлікт. Депутат від УНП Андрій Турак, який відтепер очолює новостворену фракцію «Перспектива», заявив, що вивільнені від скорочення посади другого заступника кошти, а це, за його підрахунками, майже чверть мільйона гривень, можна було б використати на допомогу малозабезпеченим громадянам. Врешті-решт це питання було включено в порядок денний. Під час голосування пропозицію Сергія Слабенка підтримало 40 депутатів із 67 присутніх в залі. Оскільки ж в обласній раді 80 депутатів, то для прийняття рішення не вистачило одного голосу. Тобто Володимир Банада і надалі залишається заступником голови облради.

Голосування показало, що фракції БЮТ, яка до цього становила половину усього складу облради, тепер буде не так просто відстоювати свою позицію. Тим більше, що у новоутворену фракцію «Перспектива» разом із трьома представниками Народного блоку Литвина увійшло дев’ять представників Блоку Юлії Тимошенко. Тож чи закінчилась дискусія про двох заступників, сьогодні сказати важко. На жаль, вона відволікає депутатів від вирішення більш нагальних питань, яких в області з високим безробіттям і одним із найнижчих в Україні рівнем заробітної плати, за останні роки набралося більш ніж достатньо.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

На експертизу науковцям

Відтепер кожне рішення Тернопільської обласної ради, перш ніж виносити його на сесію, даватимуть на експертизу науковцям Тернопільського національного економічного університету. Договір про ці та інші аспекти співпраці підписали голова обласної ради Михайло Миколенко та ректор університету Сергій Юрій. На їхню думку, це дасть змогу уникнути багатьох помилок. Але головне полягає у підготовці кадрів для органів місцевого самоврядування, науковому забезпеченні регіонального й муніципального управління.

Університет має у цьому чималий досвід. Зокрема, науковці кафедри державного і муніципального управління, якій днями виповнилося тридцять років, були піонерами в обґрунтуванні необхідності змін у системі управління, вони випустили перший в Україні підручник «Муніципальний менеджмент», який став настільною книгою для управлінців усіх рівнів: від сільської влади до секретаріату Президента. Ювілею кафедри була присвячена міжнародна конференція «Організаційні та економічні проблеми розвитку муніципальних утворень» за участю науковців та представників влади України і Польщі. Вибір теми пов’язаний з майбутньою адміністративною реформою, якої нам не уникнути. Тернопільщина може стати своєрідним полігоном у її здійсненні, оскільки тут є унікальні можливості для поєднання науки з практикою. З укладанням договору зроблено перший крок для цього.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.