Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашніх розширених зборах антикризової коаліції та уряду, що проходили в Українському домі

Крім того, за сто днів роботи уряду знято спекулятивну тему, що антикризова коаліція та уряд не підтримують європейський вибір України. А до кінця листопада, запевнив глава парламенту, всі законопроекти стосовно вступу України до СОТ народні депутати ухвалять у цілому.

Олександр Мороз наголосив, що реалізація політичної реформи стала запорукою позитивних зрушень у державі. І найбільший доказ того — це те, що парламент країни і уряд не опоненти чи конкуренти, а партнери з відповідальності перед народом за реалізацію внутрішньої і зовнішньої політики. «Це колосальний аргумент на користь політреформи», — наголосив Голова Верховної Ради. А одним із яскравих прикладів співпраці уряду та коаліції О. Мороз назвав роботу над проектом державного бюджету на 2007 рік.

Нині, за словами Голови Верховної Ради, ще є багато спекулятивних дискусій з приводу політичної реформи. Тому глава парламенту вважає, що Президент України має ініціювати «круглий стіл». Олександр Мороз зауважив, що у всіх спекулятивних дискусіях «апарат Верховної Ради не бере участі й не братиме». Він вважає, що нікому не треба загострювати політичну ситуацію, а необхідна дискусія.

Глава парламенту зауважив, що Кабінет Міністрів проводить практичну прагматичну роботу.

О. Мороз також наголосив, що політичну реформу в частині місцевого самоврядування обов’язково буде реалізовано. Бо перші сто днів роботи уряду показали необхідність проведення політичної реформи та її продовження на місцевому рівні.

100 днів тому урядові було дано старт, і цей старт був успішний, додав глава парламенту.

Керівник антикризової коаліції Раїса Богатирьова заявила, що уряд України у зовнішній політиці «керується національним українським прагматизмом», а у внутрішній — «стабілізував економічну ситуацію і забезпечує соціальний добробут громадян».

У свою чергу Прем’єр-міністр України Віктор Янукович сказав: «Партія регіонів, соціалісти і комуністи на практиці застосували європейські принципи формування влади, і це має набагато більше значення для інтеграції України в Європу, аніж усі гасла наших теперішніх критиків». Глава уряду категорично заявив, що антикризовій коаліції не загрожує розкол. За його словами, ціна стабільності антикризової коаліції полягає у стабільності країни, добробуті й безпеці українців. А формуванню широкої коаліції, переконаний Віктор Янукович, завадили особисті амбіції та політичний екстремізм деяких депутатів.

Прем’єр повідомив про намір розробити стратегію регіонального розвитку з метою розширення прав місцевих влад. Регіони, на його переконання, мають одержати і більше повноважень, і більше відповідальності. Що, скажімо, можна закріпити у новій редакції закону «Про стимулювання розвитку регіонів».

Прем’єр-міністр відзначив невисокий рівень роботи правоохоронних органів у боротьбі з корупцією. Кабмін з цього приводу планує розробити низку економічних заходів.

А лідер фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко під час свого виступу звинуватив Президента і секретаріат глави держави в шантажі Верховної Ради: «Припиніть шантажувати Верховну Раду вашими заявами про те, підписуватимете чи не підписуватимете бюджет». За його словами, цей «шантаж переріс у політичне протистояння».