Днями громадянська партія «Пора» заявила про створення експертної Ради з питань національної безпеки та оборони. Мета нового органу — координація в цьому напрямі зусиль громадянської опозиції. Як уточнюється в розповсюдженій заяві, експерти з будь-яких політичних сил, партій, державних чи недержавних організацій, залучені до діяльності ради, проводитимуть оцінку дій влади на відповідність національним інтересам. Висновки оприлюднюватимуть для широкого обговорення: так, на думку ініціаторів, гарантуватиметься подальший розвиток демократії та громадянського суспільства.

На прес-конференції один з лідерів «Пори» Євген Золотарьов, пояснюючи причини й необхідність створення такого «контрольного органу», зазначив: «На жаль, ми всі звикли до того, що в країні триває перманентна криза. Це породжує, зокрема, і хронічну тимчасовість усіх органів влади. Уряди, включно з нинішнім, неспроможні чинити спротив відвертому політичному тиску ззовні і зсередини. Цей тиск має виразні економічні та соціальні складові, і його провідники не приховують своєї мети — припинення існування України як незалежної держави. Гострий дефіцит відповідальності та власні амбіції у чинних політичних лідерів ставить під удар національну безпеку нашої держави».

Член політради ГП «Пора» Олег Покальчук, аналізуючи роботу владних інституцій, покликаних стояти на сторожі безпеки та оборони України, дійшов висновку, що вони дедалі більше ототожнюють себе і свої інтереси з державою. Тобто «функціонування цих інституцій дрейфує у бік захисту приватних інтересів провідних українських політиків». Тому експертна рада відтепер оцінюватиме внутрішні загрози і визначатиме, наскільки Україна вразлива для зовнішніх викликів. Увагу концентруватимуть на пошуках шляхів посилення імунної системи країни й запобігання політичному «СНІДу». При цьому громадська «РНБО» розглядає національні інтереси як сукупність інтересів українських громадян, а не певних державних чи недержавних органів.

До ради входитимуть представники різних політичних сил, політологи, відставні і діючі військовослужбовці, співробітники СБУ та люди, що володіють ситуацією в галузях безпеки й оборони. Єдиним критерієм відбору є професіоналізм, а не відданість певним політичним кланам.

Як запевняють пористи, справжня опозиція нинішній владі давно сформована. Але не з політиків, а громадян, котрі на парламентських виборах голосували за радикальні зміни в суспільстві. Саме ця справжня опозиція і сигналізує про тривожні симптоми в офіційній безпеці й обороні і закликає до контролю над владою.