У цьому переконаний голова Запорізької обласної ради Олександр Нефьодов. І саме про це йшлося під час його спілкування на «прямій лінії» з читачами «Голосу України». Людей хвилювало не лише особисте, а й те, що зачіпає інтереси територіальних громад.

Житель села Шевченко Вільнянського району В’ячеслав Білоцерковець поскаржився, що в селі, де нещодавно побував голова облради, обвалився єдиний колодязь, а до місцевої влади не достукаєшся. Ще шевченківці потерпають через те, що в них немає фельдшерського пункту. «Раз у районі чекають такої команди, то вони її отримають! — запевнив Олександр Степанович. — А ще ми подумаємо, як поліпшити медичне обслуговування ваших односельців».

Із Новоандріївки Оріхівського району протягом години — три телефонні дзвінки. Звернулися сільський голова Олександр Левченко, ветеран праці Василь Мацюк та Євгенія Лупинос з одним проханням — допомогти добудувати газопровід. Його ніяк не можуть прокласти за 12 років, хоча місцеве господарство витратило на це більш як два мільйони гривень. Цього року будівельники освоїли тут 280 тисяч гривень, до школи й дитсадка залишилося якихось 300 метрів, але роботи припинили через відсутність фінансування. Потім приїхала комісія перевіряти якість зварювальних швів, усе наче нормально, проте розриті канави й досі не засипано. «Сьогодні ж ми порадимося із заступником голови облдержадміністрації та начальником управління капітального будівництва і подумаємо, чим зможемо допомогти», — відповів голова обласної ради. Але резервних коштів у обласному бюджеті практично немає — все кинуто на ліквідацію аварій комунальних систем у Степногірську та Комишувасі (про це вже йшлося в «Голосі України»). Тож доведеться звертатися до спонсорів.

О. Нефьодов пояснив, що протягом останніх років у області безсистемно й неефективно витрачали кошти на будівництво об’єктів інфраструктури, через що вони перетворилися на довгобуди. Не залучали й кошти інвесторів. Такими наполовину спорудженими, занедбаними об’єктами є груповий Дніпровський водовід, який повинен забезпечити питною водою до десятка сільських районів, та водовід із Запоріжжя до Комишувахи. Тож наступного року на їх завершення з обласного бюджету будуть виділені значні кошти. Але й інвестори, котрі виявляють великий інтерес до регіону, мають вкладати свої гроші в його соціальний розвиток. Це стосується Степногірська, де найближчим часом заплановано відновити роботу шахти й створити потужний тепличний комплекс, розчищення забитої піском протоки з Молочного лиману в Азовське море, зміцнення й закріплення морського узбережжя і насамперед Обіточної та Бердянської кіс. Адже їх поглинає море, і ми можемо втратити ці курортні перлини та заповідники. О. Нефьодов узяв під особистий контроль справу порятунку цінних природних об’єктів і знайшов розуміння й підтримку з боку міністра охорони навколишнього природного середовища В. Джарти.

«Скільки ще років жителі області чекатимуть на газифікацію своїх сіл, незважаючи на те, що в Приазовському районі давно відкрите родовище природного газу?» — поцікавився Іван Семенюк із Запорізького району. «Зауваження слушне, — погодився Олександр Степанович. — Є підприємницькі кола, готові інвестувати цей проект, але потрібна згода уряду. Нещодавно обласна рада внесла свої пропозиції на розгляд Кабінету Міністрів, тепер чекаємо відповіді на них».

Треба зазначити: новобогданівці не телефонували, щоб розповісти про негаразди, але розв’язанням їхніх проблем цікавилися сусіди з Михайлівського району. «Депутати обласної ради по черзі ведуть прийом громадян, котрі потерпіли від вибухів на артскладах, — пояснив О. Нефьодов. — Тепер завершується обстеження всіх будинків та споруд, людям надається необхідна в таких випадках допомога. Питання щодо виділення коштів на ремонт з резервного фонду Кабінету Міністрів принципово вирішено. Найскладніше — швидко і безболісно для населення утилізувати пошкоджені боєприпаси, особливо ті, що не підлягають перевезенню. Але і з цим, здається, ми вже впоралися. Найближчим часом я зустрінуся з міністром охорони навколишнього природного середовища України, й ми обговоримо проект інженерної споруди, в якій під землею в закритій капсулі підриватимуть боєприпаси на території бази. На поверхні вибухів майже не буде чутно і шкоди довкіллю вони не завдаватимуть».

Під час «прямої лінії» були й запитання про те, чи, як то кажуть, не пробігла чорна кішка між головами облради та облдержадміністрації. «У нас — нормальні робочі, я б сказав, навіть дружні стосунки, — відповів Олександр Степанович. — Ми розуміємо, що від цього залежить благополуччя мешканців регіону. Хоча такі стосунки склалися не одразу. Ми довго йшли до вироблення спільної позиції в розстановці керівних кадрів, у визначенні пріоритетів соціального розвитку та спрямування бюджетних коштів. Дійшли згоди навіть щодо подальшої роботи тих голів райдержадміністрацій, кому районні ради висловили недовіру, і домовилися, кого з них залишити і дати можливість виправити помилки, а кого відправити у відставку».

І майже на завершення — приємна несподіванка. Зателефонувала керуюча справами Добропільської райради Донецької області Тетяна Юр’єва і запитала, до кого із сусідів можна приїхати запозичити досвід організації роботи депутатів та органів самоорганізації населення в селах і селищах. О. Нефьодов порадив їй звернутися до гуляйпільців та оріхівців і пообіцяв усіляко посприяти, щоб ці зустрічі стали регулярними.