У своєму першому інтерв’ю «Голосові України» 16 травня 2006 ро ку новообраний голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський своє найголовніше завдання окреслив так: сконсолідувати всі сили для досягнення спільної мети — якнайповнішого використання унікального потенціалу краю для того, щоб зміни на краще кожен закарпатець відчув реально, а не віртуально. Бо люди — найбільше багатство краю.

Відтоді минає шостий місяць. Що вдалося зробити за цей час? Саме з цього розпочалася наша друга зустріч з головою облради.

— Почну з консолідації політичних сил. До складу обласної ради під час виборів на пропорційній основі ввійшли представники семи політичних сил. Найбільше представництво здобули «нашоукраїнці» та регіонали. Проте вже перша сесія облради засвідчила, що всі вони налаштовані на реалізацію пріоритетних для області завдань в галузях економіки, сільського господарства, соціальній та духовній сферах. Ці наміри задекларовано в рішенні обласної ради «Про основні програмні засади коаліційної більшості партій, блоків і фракцій, представлених в обласній раді п’ятого скликання». Завдяки такому підходу знаходимо спільну мову в найважливіших, часом і найпроблемніших, питаннях. Зокрема, таких, як працевлаштування людей, використання природних багатств краю, мережі оздоровниць та вигідного геополітичного розташування для перетворення його на туристично-рекреаційну область. І, безперечно, розв’язання екологічних проблем, що стали особливо гострими. Саме тому 12 жовтня в Ужгороді відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Одним з ініціаторів цього вкрай важливого заходу був наш земляк, народний депутат України Олександр Кеменяш. Розглядали два найнасущніші для краю питання: що робити з небезпечними відходами, у тому числі з горезвісними «преміксами», і виконання програми комплексного протипаводкового захисту в басейні Тиси. Тож участь у засіданні взяв і голова Держкомводгоспу України Василь Сташук. Зауважу, що напередодні, 22 вересня, екологічні проблеми Закарпаття обговорювали в Ужгороді на спільному засіданні колегій Міністерства охорони навколишнього природного середовища та обласної державної адміністрації. А на виїзному засіданні згаданого комітету його голова Валерій Кальченко, котрому, тодішньому міністрові МНС України, закарпатці будуть завжди вдячні за його величезний особистий внесок у ліквідацію наслідків катастрофічного паводку восени 1998 року, підкреслив: Закарпаття з його чудовою природою має стати екологічним еталоном для всієї України. Він, знаючи ситуацію краю ще з осені 1998 року, також відзначив нинішню плідну співпрацю в питаннях протипаводкового захисту на Закарпатті Держкомводгоспу України та обласної влади. Стосовно ввезення на територію Берегівського району «преміксів», проблему зберігання яких тричі порушував на своїх сторінках і «Голос України», то, нарешті, тут буде поставлена крапка.

Оскільки проблема збереження довкілля проходила червоною ниткою через передвиборні програми всіх політичних сил, які представлено в обласній раді п’ятого скликання, то на минулій сесії закарпатські депутати перші в Україні схвалили програму запобігання забрудненню навколишнього середовища стічними водами й обмеження їх шкідливого впливу на довкілля, подану обласною держадміністрацією, і взяли хід виконання програми під свій контроль. Це питання рекомендовано розглянути на сесіях районних, селищних, сільських рад, зборах громадян. Ідеться насамперед про те, щоб у кожному населеному пункті облаштувати надійні відводи і стічні очисні споруди. Для цього забезпечити населення необхідними будівельними матеріалами. Пропозиція знайшла підтримку в усіх районах. У Виноградівському, наприклад, наголос зроблено на запобіганні забрудненню Тиси, Боржави, малих річок і потічків. Створено спеціалізоване підприємство, яке опікується утилізацією побутових відходів. Стихійні сміттєзвалища ліквідовуються в усіх районах, затверджуються межі водоохоронних смуг вздовж річок, налагоджується прибирання пластикової тари та інших наносів на прибережних смугах тощо.

У пошуку нових форм і методів роботи органів місцевого самоврядування прагнемо об’єднати зусилля депутатів усіх рівнів місцевих рад, структур виконавчої влади в реалізації найголовніших для регіону завдань, пов’язаних з його соціально-економічним розвитком. Після виборів депутатів обласної ради на пропорційній основі в окремих районах склалася досить дивна ситуація. Приміром, найбільший в області та Україні сільський район — Тячівський має в облраді лише одного свого представника. Тож за згодою депутатів президія облради прийняла рішення, яким закріпила їх за районами, і відтепер вони ці райони патронуватимуть. Отже, або допомагатимуть громадам безпосередньо на місцях, або будуть звертатися з депутатськими запитами до органів влади обласного та районного рівнів із пропозиціями стосовно розв’язання проблем того чи іншого населеного пункту. Уже ввійшла в практику участь депутатів облради в сесіях, виробничих нарадах, громадсько-культурних заходах, які проводяться в закріплених за ними районах. Допомагають депутати обласної ради місцевим владним структурам у вирішенні економічних, соціальних питань, облаштуванні населених пунктів. До прикладу, голова постійної комісії облради Мирослава Каламуняк, обравши собі Перечинський район, спонсорувала встановлення пристрою для водопостачання у дитсадку села Пастілки, надала допомогу церковній громаді в будівництві храму, допомогла соціально незахищеним мешканцям у забезпеченні на зиму паливом.

Прилучаються депутати обласної ради до такої важливої справи, як напрацювання бюджетного паспорта територіальних громад. Для цього вивчають особливості й тенденції економічного та соціального розвитку того чи іншого населеного пункту, можливості і шляхи наповнення місцевих бюджетів сьогодні і в перспективі, різні варіанти акумулювання бюджетних коштів та їх ефективного використання. Це справа складна, трудомістка. Але, як мовиться, шкурка вичинки варта. Бо, маючи такий документ, територіальна громада отримує довгострокову програму свого сталого розвитку. Люди знатимуть, звідки береться і на що витрачається кожна копійка, зароблена громадою.

У зв’язку з тим, що оновився депутатський корпус районних, міських, селищних, сільських рад і сюди прийшли люди з різних сфер господарювання, їм доводиться стикатися з не притаманними досі особливостями роботи в органах місцевого самоврядування. Тому особливо корисними є виїзди апарату облради та депутатів у райони та міста, щоб безпосередньо там надати допомогу. З цією метою такі групи на чолі з головою облради та його заступниками Василем Брензовичем і Михайлом Мартином побували у Воловецькій, Берегівській та Хустській районних радах. Ішлося насамперед про підготовку проведення пленарних засідань, роботу постійних депутатських комісій, організацію контролю за виконанням прийнятих рішень, взаємодію органів місцевого самоврядування із виконавчою владою. Добрі результати дають і виїзні Дні депутата облради. Черговий із них з вивчення досвіду прикордонного і транскордонного співробітництва, розбудови прикордонної інфраструктури, залучення інвестицій проведено в Ужгородському районі, на території якого працюють такі відомі фірми, як «Єврокар», «Джейбіл», Ядзакі» та розташовано міжнародні пункти пропуску «Тиса» й «Ужгород». Багато повчального у справі опіки дітей, позбавлених сімейного тепла, почерпнули депутати під час відвідин сиротинця «Добрий самаритянин», в якому виховуються діти з особливими проблемами та ті, хто жив або в неблагополучній сім’ї, або був узагалі бездоглядний. Набутий у справі благодійництва досвід депутати прагнуть примножити і своєю доброчинною діяльністю. Маю на увазі започатковану нами акцію «Кожній дитині — родину!». За зібрані добровільні пожертвування, а це майже 100 тисяч гривень, передбачена підтримка у створенні та облаштуванні нових дитячих будинків сімейного типу. До речі, минулої суботи, 4 листопада, такий заклад відкрито в селі Ратівці Ужгородського району, а в середу — в селі Берег Берегівського району. На черзі — відкриття таких будинків у Міжгірському районі та місті Мукачевому.

У проведенні виїзних Днів депутата не обмежуємося лише своїм регіоном. У червні провели виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради в угорському місті Мішкольці. Вивчали досвід роботи тамтешніх колег стосовно збереження довкілля, забезпечення належного санітарного стану населених пунктів, запровадження сучасних технологій переробки твердих відходів. Це проблема, яка непокоїть усю Європу, особливо актуальна й для нас. Тож уже у вересні в місті Виноградові запрацював перший на Закарпатті завод з переробки сміття. Своє плече у його відкритті підставила й районна рада, один із його засновників. Незабаром — створення таких само підприємств у Рахівському, Хустському, Великоберезнянському районах.

Нещодавно ми приймали делегацію з Волинської області. В її складі були представники виконавчого апарату обласної ради, депутати, голови районних рад. Зустріч ця була корисна для всіх. Наразі готуємося до поїздки на Волинь, а відтак прийматимемо в себе делегацію Запорізької області. У спілкуванні з колегами маємо багато спільних точок дотику з проблем самоврядування. У тому числі й таку, що вибори до Верховної та місцевих рад слід розвести у часі. Вибори сільських голів проводити прямим голосуванням. Тоді до органів місцевого самоврядування потрапить менше випадкових осіб. Слід частіше проводити й сесії обласної ради, бо інколи на одне засідання вноситься до півсотні питань.