Учора в столиці урочисто відкрили Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського. В церемонії взяли участь Голова Верховної Ради Олександр Мороз і Президент України Віктор Ющенко.

«З відкриттям музею М. Грушевського кутовий камінь в основі української державності перетворюється в її джерело. Уклін сподвижникам, що зробили цю святу справу», — такий запис у книзі відвідувачів залишив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

«Сьогодні, у рік відзначення 140-річчя Грушевського, ми маємо належно вшанувати його пам’ять, —зазначив глава держави. — Науковий доробок Михайла Грушевського налічує близько двох тисяч праць, розвідок, коментарів, рецензій, що синтезують наукові знання про український народ, у тому числі — і про його державотворчу місію». Однак сучасна українська держава, зауважив Віктор Ющенко, в боргу перед головою Центральної Ради Української Народної Республіки. І справді, музей — це лише маленька краплина нашого боргу.

До речі, таких пам’яток на карті Києва не так вже й багато. Музей розгортає свою експозицію у меморіальному будинку на вул. Паньківській, 9, який у липні 1908 року разом із садибою придбала родина відомого українського історика. Це єдина з будівель київської садиби Грушевських, що збереглася до сьогодні.