На ентузіазмі еліту суспільства не виховати

Виховна робота серед учнівської і студентської молоді у нашій країні не підкріплена жодним законодавчим документом. Тому й не фінансується з казни. А виховний процес тримається здебільшого на ентузіазмі активістів. На відміну від навчального процесу. Він має повне законодавче забезпечення.

Тим часом без виховної роботи не можна створити цілісну систему якісної освіти, наголошувалося на виїзному розширеному засіданні Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, що проходило у Вінниці на базі місцевого педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Членам комітету вдалося зібрати немало пропозицій «знизу». Вони побували в сільській і міській школах, вищому ПТУ, палаці дітей та юнацтва. Крім того, кожному учасникові засідання, а це представники навчальних закладів, батьківської громади, місцевих органів влади, було запропоновано висловити свої пропозиції усно або письмово (навіть папір для цього роздали). За словами голови комітету Катерини Самойлик, зібраний матеріал стане своєрідним фундаментом для розробки базових законів з питань виховної роботи. Один із проектів уже підготовлений і переданий на розгляд парламенту. Він так і називається — «Про виховання учнівської і студентської молоді». У ньому передбачено запровадження державного фінансування позашкільної виховної роботи. Таке повідомлення зал зустрів бурхливими оплесками.

До речі, вінничани подали приклад підтримки владою створення на базі фізико-математичної гімназії наукового освітянського порталу, своєрідного інформаційного середовища. Для цього, повідомив голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, з обласного бюджету буде надано майже 200 тисяч гривень.

Навчальний заклад, у кожному з яких має бути штатна посади заступника керівника з виховної роботи, — це вже друга ланка у вихованні. Першою була і залишається сім’я. Однак її роль у вихованні зведено до мінімуму. За даними опитування, проведеного Вінницькою обласною асоціацією батьків, лише 47 відсотків батьків знаходять час для постійного спілкування з дітьми. Вкрай потрібним у такій ситуації є проект, запроваджений у Вінниці, — «Вечірні діалоги з батьками». Він є своєрідним уроком для тих, у кого в сім’ї ростуть діти. Нагадуванням про обов’язкову участь батьків у вихованні.

Своє опитування провів під час перебування на Вінниччині перший заступник міністра освіти і науки Борис Жебровський. Йому вдалося поспілкуватися почергово у середовищі учнів, студентів і батьків. Пан Жебровський повідомив, що діти, так само як і батьки, висловили побажання систематично зустрічатися з керівниками місцевої влади. У юного покоління зовсім інше, ніж у дорослих, усвідомлення місця у житті. Дітям притаманне розуміння особистої відповідальності за свою долю. Не партія чи будь-яка інша структура має відповідати за них. Насамперед кожна людина відповідальна за себе. Учні ПТУ просили змінити ставлення до них і не вважати, що в таких навчальних закладах за партами сидять лише ті, хто погано навчався у школі. Троє дівчат, на спростування цієї думки, повідомили під час опитування, що вони паралельно навчаються ще й в університетах. Діти хочуть пізнавати свою землю, подорожувати Україною. Як повідомив Б. Жебровський, в Ізраїлі такі поїздки передбачені навчальними планами і відповідно підкріплені матеріально. Студенти висловили свої побажання: законодавчо закріпити гарантію надання державою першого робочого місця. А ще — сприяти в реалізації програми «Студентський гуртожиток». Бо більшість нинішніх домівок для спудеїв — це ганьба для нас усіх, наголосив перший заступник міністра освіти і науки.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Податки будуть прозорі

У Комітеті Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Державна податкова адміністрація презентувала зміни до Закону «Про податок на додану вартість».

На засіданні йшлося про необхідність покращення адміністрування ПДВ, своєчасного виявлення безпідставно заявлених сум до відшкодування з бюджету, запобігання мінімізації податкових зобов’язань, а також прискорення здійснення податковими органами перевірки достовірності даних податкової декларації.

Члени комітету, обговорюючи запропоновані зміни, наголосили на необхідності перехідного періоду для введення електронної системи адміністрування ПДВ. Голова комітету Петро Порошенко не виключив можливості запровадження електронних форм звітування і наголосив, що до вирішення всіх питань перехід на електронну систему адміністрування має бути добровільним.