Необоротність вибору

Україна розраховуватиме на підтримку Європарламенту в питаннях вступу до СОТ і підготовки нової угоди про співпрацю з ЄС. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з депутатами Європейського парламенту у бюро комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським союзом (КПС). «Ми зацікавлені в розвитку співпраці з Європарламентом», — зазначив глава українського парламенту і додав, що це є важливою складовою співпраці нашої країни з ЄС.

Співголова КПС, глава делегації Європарламенту в КПС Марек Сивець поінформував про підсумки засідання комітету, яке відбулося вчора у Києві. «Ми готові підтримувати євроінтеграційні прагнення України, — заявив він. — Ми розпочали нову форму наших відносин».

Олександр Мороз звернув увагу на те, що недавно Верховна Рада України ухвалила в першому читанні 10 законопроектів, які є передумовою для вступу до СОТ. На наступному пленарному тижні розглянуть ще 13.

Вступ до СОТ, вважає Голова Верховної Ради України, спонукатиме до проведення структурних реформ в економіці та пошуку протекціоністських заходів стосовно вітчизняного виробника.

О. Мороз також зазначив, що мало не третина позицій перспективного плану законодавчих робіт пояснюється необхідністю реалізації Угоди про співпрацю Україна—ЄС. Усі політичні сили, представлені в парламенті, зауважив Голова Верховної Ради, розуміють необхідність поглиблення відносин з ЄС і незворотність європейського вибору України.

Політична реформа: новий етап

Президент України Віктор Ющенко вважає необхідним залучити Національну комісію зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права до роботи над змінами до Конституції. На дев’ятому пленарному засіданні цієї комісії глава держави, окреслюючи завдання на найближчі півтора-два роки, звернув увагу на її роботу з конституційного вдосконалення, повідомила «Голосу України» прес-служба Президента.

«Нам треба ініціювати, по суті, якісно новий етап здійснення політичної реформи в Україні, створення дійсно збалансованої системи влади», — зазначив Віктор Ющенко. Це завдання, на його думку, має вирішуватися на трьох засадах: по-перше, системне опрацювання пропозицій з удосконалення конституційного регулювання суспільних відносин; по-друге, широке й професійне обговорення; по-третє, залучення до цього процесу громадськості, а не тільки державних органів та політичних лідерів.