Нині у стосунках України й Росії існує дві гострі теми — Голодомор і взаємне використання мов. На цьому наголосив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров на зустрічі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом. Водночас міністр зазначив, що під час зустрічі з Президентом України було знайдено порозуміння з цих питань.

У свою чергу Олександр Мороз наголосив, що в Україні існує потреба підтримки української мови. Люди, за його словами, повинні мати можливість вільно використовувати рідну мову у своїх життєвих потребах.

Торкаючись теми Голодомору, Голова Верховної Ради України зазначив, що «трагедія була, і вона не може бути предметом замовчування і не може бути предметом спекуляцій». За його словами, правда полягає в тому, що жертвами Голодомору були мешканці і України, і Поволжя, і інших територій СРСР.

О. Мороз і С. Лавров вважають необхідною подальшу активізацію та поглиблення добросусідських відносин між Україною та Російською Федерацією. Міністр закордонних справ РФ відзначив важливу роль, яку відіграють парламенти у взаєминах обох країн, сприяючи активізації двосторонньої співпраці. Від парламентів України та Росії, наголошував С. Лавров, багато в чому залежить атмосфера наших стосунків.

Керівник російського зовнішньополітичного відомства поінформував і про підсумки першого засідання підкомітету з питань міжнародної співпраці Міждержавної комісії Ющенко—Путін: «Ми наблизились до завершення підготовки угод про реадмісію і демаркацію кордонів».

Голова Верховної Ради України високо оцінив підсумки першого засідання підкомітету міжнародної співпраці Міждержавної комісії. О. Мороз наголосив на важливості узгодження абсолютно всіх спірних моментів.

Сторони обговорили підготовку міжпарламентської комісії зі співпраці між Верховною Радою України та Федеральними Зборами Російської Федерації. О. Мороз висловився за прискорення підготовки засідання зазначеної комісії, щоб на зустрічі президентів можна було брати до уваги підсумки її роботи.