Система представницьких органів має працювати стабільно й надійно. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашній нараді-семінарі за участю заступників Голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад. А для цього треба найближчим часом завершити політичну реформу. Інакше, наголошував глава парламенту, ми не наблизимося до європейської системи управління.

Насамперед, переконаний Олександр Мороз, потрібно завершити реформу місцевого самоврядування, податкову, бюджетну, адміністративно-територіальну, а також реформу житлово-комунальної сфери. Водночас розмови про ревізію політичної реформи глава парламенту назвав спекуляціями. І зауважив, що політична ситуація стабільна: «Влада буде стабільною п’ять років, парламент працюватиме п’ять років, без змін також працюватиме уряд, а якщо й відбудуться якісь зміни, то без надривів і революцій».

Голова Верховної Ради переконаний, що державний бюджет на наступний рік буде ухвалено вчасно і Президент не ризикне ветувати головний фінансовий документ країни.

Проект держбюджету-2007 Олександр Мороз назвав кращим і досконалішим від проектів 2006 та 2005 років. У документі, за його словами, враховано дуже багато потреб регіонів, виділено чимало коштів на соціальну сферу. Крім того, між парламентом та урядом діє нова система взаємин. «І парламент, і уряд працюють над бюджетом так, як потрібно, бо уряд і парламент сьогодні не опоненти, а вони взаємно залежні структури влади», — додав глава парламенту.

Першочергового ухвалення, за словами Голови Верховної Ради, потребують законопроекти про Фонд державного майна України, Президента України та Кабінет Міністрів України. Для опрацювання останнього законопроекту, не виключив О. Мороз, буде створена робоча група. Законопроекти про Кабмін, що були запропоновані урядом і секретаріатом Президента, — недосконалі. В урядовому — «посилюються функції уряду і принижується роль міністрів», а в президентському — «підвищена роль міністрів так, щоб понизити роль Кабміну. «Нам треба розробити щось середнє», — додав Голова Верховної Ради.