До сільської ради звертаються обурені жителі сіл Великі Озера, Великий Черемель, Шахи, які повідомляють про те, що протягом квітня у населених пунктах, де вони проживають, і на території поблизу них час від часу з’являються озброєні невідомі особи в балаклавах. Вони нападають на населення, не кажучи, хто вони, проводять обшуки в автомобілях, забирають мобільні телефони і утримують людей певний час. Саме так діяли невідомі у ніч з 30 квітня на 1 травня.

До мене як великоозерянського сільського голови звернувся мешканець села Великий Черемель Дубровицького району Павло Іванович Остапович, у якого невідомі в балаклавах забрали сина Павла Остаповича, а також його коня з підводою. Стривожений батько казав, що він в одному з невідомих з карабіном впізнав працівника міліції Руслана Т. (повне прізвище назване у листі, але до проведення перевірки його не називаємо. — Ред.).

Люди у балаклавах зникли в лісі, забравши із собою тієї ночі більше шести мешканців села Великий Черемель. Озброєні незнайомці поклали їх обличчям на землю, направляли на людей зброю, били, стріляли, забрали мобільні телефони, які не повернули, проводили допити на кінокамеру, змушуючи давати потрібні їм «покази», а потім «УАЗом» почали вивозити затриманих, причому в обхід сіл Великі Озера та Великий Черемель, щоб громада не блокувала їм шлях. Під гарячу руку незнайомцям потрапив також мешканець села Вежиця Рокитнівського району Анатолій Антонович Кузьмич, у якого забрали підводу з конем.

Я як сільський голова Великоозерянської сільської ради особисто звертався до працівників міліції, котрі сиділи в міліцейській машині, щоб вони представилися і пояснили, які дії проводять на території сільської ради, але ті відмовилися представитися і розмовляти.

Далі події із вивезеними людьми розгорталися так. Коли незнайомці у балаклавах переклали увагу на перевантаження відібраних речей з підвод у мікроавтобус, затримані відкрили дверцята в «УАЗі» й кинулися у річку Льва. Все це відбувалося опівночі, і свідками цих подій були я та мешканці Великого Черемеля Анатолій Андрійович Молчанович та Степан Олександрович Котяй. Коли А. А. Молчанович поцікавився у незнайомців, хто вони, і попросив їх зняти балаклави, один із них вистрілив йому під ноги, а другий ударив в обличчя. Нині А. А. Молчанович лікується в лікарні в місті Рівне. 

Перевантаживши відібрані речі у мікроавтобус, незнайомці поїхали у напрямку міста Дубровиця. До речі, маємо факти, коли забрані у місцевих мешканців мотопомпи працівники міліції перепродували, а деякі і «кришують» нелегальний видобуток бурштину. Як то кажуть, доручили коту сало...

Події тієї ночі набули великого резонансу серед мешканців, і вони почали розповідати, що це — не перший випадок свавілля незнайомців у балаклавах. Ті забирали бурштин у місцевих дітей, погрожували їм, залякували, клали обличчям до землі.

Відтак наша громада звернулася з листом до новопризначеного начальника УМВСУ у Рівненській області полковника міліції Миколи Щирука з проханням розслідувати наведені мною факти. Про них готова свідчити і громада.

Михайло РЯБИЙ, великоозерянський сільський голова.

Дубровицький район 

 

Рівненської області.

Коментар редакції

Цей лист свідчить про масштаби нелегального видобутку бурштину у поліських районах Рівненщини. Люди вдаються до нього через безробіття і безгрошів’я. Від багатьох чула, що вони залюбки працювали б у рамках закону, тільки, на жаль, того закону про видобуток бурштину, який легалізував би старательство, немає. Тож від парламентаріїв чекають законодавчого розв’язання цієї проблеми, до того ж якомога швидше, оскільки між поліськими селами уже почалися конфлікти за родовища.

Закон про бурштин та його видобуток потрібний ще й тому, що дії правоохоронців із захисту покладів бурштину — малоефективні. По-перше, тому, що ці поклади охоплюють величезні території, по-друге, що дехто з правоохоронців спокусився цим нелегальним бізнесом. Так, на колегії прокуратури Рівненської області наводилися факти зловживань міліціонерами у цьому питанні, коли вилучені у нелегальних старателів помпи повертають їм за певну винагороду, коли береться плата за право за користування мотопомпою... Тож недаремно у листі великоозерянського сільського голови є натяк про кота і про сало, називаються прізвища міліціонерів, але ми їх не розголошуємо, допоки не буде проведено перевірку наведених у листі фактів. Звідси випливає ще один необхідний захід: після прийняття закону про бурштин та його видобуток обов’язково потрібно провести переатестацію правоохоронців, яким доручать охороняти родовища бурштину.

Ще одна деталь. Якщо раніше поліщуки лише пошепки називали прізвища «кришувальників» нелегального видобутку бурштину, то після подій на Майдані вони вже не бояться говорити про це вголос, як і про те, що вважають: держава повинна навести порядок у видобутку поліського бурштину.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

 

Рівне.