Комітет з питань науки і освіти розглянув пропозиції Президента до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону прав на сорти рослин».

У пропозиціях зазначається, що прийнятий Верховною Радою 16 березня 2006 року вищезгаданий закон не може бути підписаний через невідповідність окремих його положень Конституції та законам України, які є базовими в цій сфері.

У пункті 1 пропозицій Президент, зокрема, пропонує вилучити положення, згідно з якими установа у сфері охорони прав на сорти рослин «створює Державну інспекцію... як власний структурний підрозділ та доручає їй здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин». Це аргументується тим, що вирішення питань зі структури будь-яких органів у системі виконавчої влади не належить до повноважень парламенту, передбачених статтею 85 Конституції України.

Друга пропозиція глави держави стосується виключення положення, за яким установа забезпечує формування цільових фондів сприяння охороні інтелектуальної власності на сорти рослин та розвитку відповідної державної системи за рахунок коштів зацікавлених суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності, благодійних внесків юридичних та фізичних осіб — резидентів та нерезидентів тощо, оскільки наведене не узгоджується з частиною восьмою статті 13 Бюджетного кодексу України.

Комітет погодився з пропозиціями Президента.

Члени комітету відхилили проект закону про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України (стосовно заснування релігійними організаціями навчальних закладів).

Народні депутати керувалися тим, що згідно з Конституцією України церква і релігійні організації відокремлені від держави, а школа — від церкви. Законом України «Про освіту» основними її принципами визначено незалежність від політичних партій, громадських і релігійних організацій, світський характер освіти.

До того ж релігійним організаціям вже надано право створювати для забезпечення релігійної освіти дітей і дорослих недільні школи і групи.

Іван ІЛЛЯШ.

Про справи на ЧАЕС та увічнення Перемоги

— Проблем на Чорнобильській станції, в зоні відчуження дуже й дуже багато — такий висновок зробив голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Валерій Кальченко на виїзному засіданні комітету.

У цьому переконалися народні депутати, запрошені фахівці з різних міністерств і відомств, оглянувши об’єкти станції, вислухавши інформацію заступника міністра з надзвичайних ситуацій Володимира Холоші, директора ЧАЕС Ігоря Грамоткіна та ін. Свої остаточні висновки й рекомендації комітет ухвалить на розширеному засіданні пізніше.

* * *

Cьогодні, 9 листопада, Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів проведе виїзне засідання в Переяславі-Хмельницькому (Київська область), на якому йтиметься про стан збереження братських могил, архітектури, скульптурних та інших споруд і об’єктів, які зберігають пам’ять про Велику Вітчизняну війну 1941-1945 рр. та її учасників, що передбачено відповідним законом України.

Яків Гальченко.