Сьогодні, в День української писемності й мови, вже за традицією стартує VІІ Міжнародний конкурс з української мови.

Цього разу його прийматиме давня чернігівська земля. Проходитиме конкурс у чотири етапи. Кращі роботи перевірить шкільне, районне, обласне та республіканське журі. Триватиме захід до травня. Тоді й оголосять переможців. На жаль, нині вперше за всі роки до його організації не долучилася Канадська освітня фундація Петра Яцика. Після завершення минулорічного турніру донька відомого мецената, споглядаючи цілковиту байдужість до національної мови серед української еліти, заявила про неможливість далі фінансувати змагання.

— Якщо комусь у державі це буде потрібно, конкурс житиме, — наголосила вона з гіркотою.

Справді, як зазначив президент Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, знайти благодійників було не просто. Свого часу пан Михайло особисто написав усім 450 парламентаріям листи. Відгукнулися лише троє. Серед них і Голова Верховної Ради Олександр Мороз. На власні кошти Олександр Олександрович запровадив премії для трьох переможців цьогорічного конкурсу.

Решті високопосадовцям, схоже, не до мови. Про це свідчить і той факт, що в Міністерстві культури мовною політикою переймається не окремий департамент, а сектор із двох осіб. Та й він через часту зміну керівництва весь час у стадії реорганізації. До того ж часто-густо гроші, які мають спрямовуватися на підтримання мовної політики, Мінфін розписує в бюджеті на кінець року. А отже, освоїти їх вдається не завжди. Не збільшується з року в рік і сума на українську культуру, навіть з огляду на інфляцію.

Та хай там що, а поступово з’являється смак до української мови серед пересічних громадян. Натомість політики замість підтримати цю тенденцію, продовжують і далі роздмухувати питання другої державної мови. Хоча самі, м’яко кажучи, не вражають високою культурою і етикою мовного спілкування ні українською, ні російською. Сьогодні в Києві Громадянська партія «ПОРА» збирається влаштувати під стінами Кабінету Міністрів шоу, де від імені зірок Голівуда його учасники звернуться до наших урядовців із вимогою дозволити їм говорити українською. Чи дослухаються?

А поки що всі небайдужі до материнської мови можуть сьогодні о 15 годині 10 хвилин долучитися до написання Диктанту національної єдності, який буде оголошено по першому і третьому каналах Національної радіокомпанії. Організатори взяли за основу схожу акцію в Польщі. Там написати диктант вважають за честь і простий громадянин, і президент. Можливо, колись так буде і в нас.