У лютому наступного року буде ухвалено позитивне рішення стосовно вступу України до СОТ, що дасть змогу розпочати переговори з Європейським союзом про зону вільної торгівлі. Таке сподівання висловив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з міністром закордонних справ та зовнішньої торгівлі Республіки Ісландія Валгердур Сверрісдоттір. У цьому контексті глава парламенту вважає корисним досвід Ісландії, яка не є членом СОТ, проте працює в зоні вільної торгівлі з ЄС.

Голова Верховної Ради України високо оцінив досягнення Ісландії у соціальній та економічній сферах, а також зважену, послідовну й незалежну зовнішню політику. Він вважає, що взаємний товарообіг обсягом 15 млн. доларів не відповідає потенціалу і потребам наших країн. Олександр Мороз висловив сподівання, що візит В. Сверрісдоттір до України надасть нового імпульсу двостороннім відносинам.

У свою чергу міністр поінформувала, що вона прибула в Україну на чолі великої бізнес-делегації, і зазначила, що візит зміцнить двосторонню співпрацю. За її словами, Ісландія дуже зацікавлена у розвитку співпраці з Україною. До речі, вчора у Міністерстві фінансів вона підписала угоду про скасування подвійного оподаткування, а нині, за її словами, триває робота над підготовкою угоди про взаємний захист інвестицій.

Співрозмовники обговорили низку євроінтеграційних питань, обмінялися досвідом співпраці з країнами ЄС. Голова Верховної Ради поінформував, що український парламент працює над законами, необхідними для вступу України до СОТ. Пані міністр наголосила на зацікавленості Ісландії в підписанні Україною угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Що, за її словами, сприятиме подальшому поглибленню двосторонніх зв’язків.

Торкаючись двосторонніх відносин, глава парламенту висловився за розвиток співпраці у галузі рибного господарства. На його думку, перспективним також є співробітництво у сфері екології, в енергетичній галузі, зокрема, у застосуванні відновлювальних джерел енергії. Сторони наголошували на розширенні міжпарламентської співпраці. Так, Голова Верховної Ради запропонував створити відповідну групу співпраці у парламентах наших країн.