Глава МЗС Росії Сергій Лавров провів у столиці України переговори, мета яких — підготувати російсько-українську зустріч на найвищому рівні. Говорити про її проведення, на думку міністра, можна тільки після того, як «відбудуться всі зазначені заходи». Прилетівши до Києва, головний російський дипломат з порога заявив: «Розраховуємо на всебічний огляд наших відносин з наголосом на міжнародну діяльність».

У Києві з російським гостем зустрілися Голова Верховної Ради Олександр Мороз, Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Але почав Лавров із засідання підкомітету україно-російської міждержавної комісії, в якій головує разом зі своїм українським колегою Борисом Тарасюком.

На обговорення було винесено понад десять питань. Зокрема, делімітація морських кордонів, демаркація кордону по суші, умови базування Чорноморського флоту РФ в Україні, а також підготовка і створення умов для проведення інвентаризації майна Чорноморського флоту РФ.

У цьому переліку простих питань немає. Приміром, визначення Лавровим статусу Азово-Керченської акваторії як «спільних історичних вод Росії і України» більшість підлеглих Тарасюка, м’яко кажучи, не поділяє. Та, мабуть, найгостріше стоїть проблема російської військової присутності на території України. Ще в січні між двома країнами виникла напруженість через належність кримських гідрографічних об’єктів. Українська влада взяла під контроль маяк ялтинського порту і зробила спробу зняти російську охорону з маяка Сарич. Москва стверджує, що всі об’єкти законно орендовані Росією згідно з додатками до договору 1997 року. А Київ наполягає на передачі Україні 22 маяків, використовуваних тепер російськими військовими моряками.

Характерно, що останнім часом розбіжності з питань ЧФ РФ є не тільки між двома країнами, а й усередині української виконавчої влади. Так, минулого тижня український прем’єр Віктор Янукович заявив про можливість продовження базування російських кораблів у Севастополі й після 2017 року. А от пропрезидентські глава МЗС України Борис Тарасюк і глава оборонного відомства Анатолій Гриценко завжди наполягали і тепер продовжують стверджувати, що російські моряки вже сьогодні мають починати готуватися до того, щоб у 2017-му без зволікання залишити українську землю.

Навряд чи можна за один день розв’язати всі проблеми, які нагромаджувалися довгі роки. Однак останнім часом візити російських чиновників в Україну почастішали. А це свідчить про бажання сторін поліпшити відносини між двома державами і знайти взаємоприйнятий компроміс.