Наступного тижня Верховна Рада розгляне 13 законопроектів стосовно СОТ, із них три — у другому читанні, а десять — у першому. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні У. Тейлором. Глава парламенту висловив сподівання, що до кінця листопада всі відповідні закони будуть ухвалені в цілому.

Американський посол високо оцінив роботу українського парламенту з підготовки СОТівських законопроектів. А ухвалення цих законів, на його переконання, стане важливим показником того, у якому напрямі реалізується програма діяльності парламентської коаліції у зовнішній політиці.

Голова Верховної Ради України погодився з тим, що ухвалення сотівських законів є «певним жестом щодо зовнішньої політики України взагалі». Він зазначив, що вступ до СОТ стане передумовою проведення переговорів із Європейським союзом про створення зони вільної торгівлі.

Олександр Мороз повідомив: у п’ятницю, 10 листопада, відбудуться заходи з нагоди 100 днів діяльності уряду. «Ми підходимо до цієї дати із хорошими здобутками», — зазначив Голова Верховної Ради. За його словами, можна говорити, що і в бюджетному процесі, і в питанні розгляду законопроектів стосовно СОТ, і у розробці системи законодавчих робіт Верховна Рада і Кабінет Міністрів працюють злагоджено і конструктивно. «Це говорить про те, що стабільність буде гарантована. Діяльність влади стабільна і зрозуміла для людей», — заявив Голова Верховної Ради України.

У. Тейлор наголосив на зацікавленості Конгресу США в розвитку партнерських відносин з Верховною Радою України. На прохання посла, Голова Верховної Ради проаналізував нинішню політичну ситуацію в Україні. Олександр Мороз сказав, що всі існуючі конфлікти, зокрема, навколо процедури контрасигнації та інше, є штучними. «Верховна Рада і її апарат не беруть участі у цих спекуляціях», — зазначив глава парламенту.

Говорячи про можливість розширення коаліції, Голова Верховної Ради підкреслив, що це питання треба адресувати насамперед до «Нашої України». Він висловив сподівання, що «триста голосів за реалізацію політичної реформи у частині місцевого самоврядування буде забезпечено», щоб наблизитися до європейської моделі управління. При цьому О. Мороз зазначив, що пункт про продовження політреформи записаний в Універсалі національної єдності. «Ми не допустимо ревізії політреформи, повернення до попереднього режиму, хаосу у державі», — заявив Голова Верховної Ради.

Насправді, за його словами, основною причиною заяв про ревізію або необхідність скасування політреформи є бажання деяких політиків дестабілізувати ситуацію, повернутися до попередньої системи управління з метою захисту власних бізнес-інтересів.

Увечері Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим, з яким обговорив розвиток україно-російських відносин, зокрема, співпрацю між парламентами обох країн. Подробиці зустрічі — в наступному номері «Голосу України».

Вл. інф.