Футбол. Чемпіонат країни. 13-й тур. 6 листопада.

«Динамо» — «Шахтар». 1:0. Гол: Шацьких, 73.

«Динамо»: Шовковський, Родольфо, Ребров (Несмачний, 90+2), Клебер (Шацьких, 64), Михалик, Гусєв (Белькевич, 66), Мілевський, Каддурі, Юссуф, Родріго, Маркович. Тренер — Анатолій Дем’яненко.

«Шахтар»: Шуст, Срна, Левандовський, Чигринський, Гюбшман, Рац, Тимощук, Матузалем (Фернандіньйо, 29), Жадсон (Агахова, 80), Маріка (Елано, 46), Брандау. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Маріку, 40, Брандау, 42, Левандовського, 45, Гюбшмана, 45, Мілевського, 60, Шуста, 66, Марковича, 79, Фернандіньйо, 90+1. Вилучено: Чигринського (42, навмисний удар суперника по ногах після зупинки гри), Мілевського (67, два попередження), Срну (90, демонстративна незгода з рішеннями арбітра, висловлена словами та жестами); Луческу (45, за суперечку з арбітром).

Арбітр — Пауло Кошта (Португалія).

Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 3 градуси морозу. 14 600 глядачів.

«Динамо» — 35 очок, «Шахтар» — 29, «Металіст» — 23, «Металург» Д, «Дніпро» — по 20, «Карпати», «Арсенал» — по 18, «Чорноморець» — 17, «Кривбас» — 16, «Таврія», «Металург» Зп — по 15, «Ворскла» — 13, «Іллічівець», ФК «Харків», «Зоря» — по 9, «Сталь» —8.

Уболівальники чекали справжнього видовища з участю грандів національного футболу. Але так, на жаль, не сталося з кількох причин. Важко грати і спостерігати поєдинок з трибун, коли мінусова температура. Багато негативу додали й самі учасники матчу. І все це призвело до скандалу наприкінці першого тайму.

Формально винуватцем став Дмитро Чигринський. Він і сам усе це визнав, розмовляючи з кореспондентом «Голосу України»: «Клебер, лежачи, заплів мені ноги. Я не стримався і вдарив його по нозі. Це мій великий мінус. Розумію, що такого робити не можна. Усвідомлюю, що підвів команду. Така поведінка негідна, і арбітр у тій ситуації був цілком правий. А Клебер зіграв так, як і має діяти. Я, на жаль, повівся на провокацію. Шкодую, що мій вчинок вплинув на результат зустрічі».

Проте не все так просто. На жаль, на «вогонь» скандалу, мов з відра, хлюпнув «бензину» Мірча Луческу. Останнім часом румунський тренер те й робив, що критикував суддів на різному рівні. А цього разу він просто розперезався. Кинувся до арбітра, скинув шапку і жбурнув її на поле. Щоправда, мінусова температура дала можливість охолонути цьому панові. На післяматчевій прес-конференції він так, між іншим, кинув фразу, що, мовляв, йому соромно за вдіяне. Та із ще більшою силою накинувся на португальських суддів, згадав роки минулі. Насамкінець добалакався до того, що Федерацією футболу України керує... київське «Динамо».

Закінчив монолог цей «великий порадник» тим, що український корпус футбольних арбітрів має підпорядковуватися не ФФУ або ПФЛ, а Національному олімпійському комітетові.

Як кажуть, поганий приклад — мов зараза. От і жбурнув м’яча в арбітра вже після фінального свистка дуже «вихований» учень Луческу — Даріо Срна. За що отримав червону картку.

Не приховував емоцій за природою спокійний і доброзичливий Анатолій Дем’яненко.

— Ніколи не коментую дій арбітрів. Мене цього навчив великий тренер Валерій Лобановський, з яким мені пощастило працювати. Він постійно наголошував: «Судді не грають у футбол!» Як на мене, рефері відпрацював сьогодні чудово. А в пана Луческу в будь-якому програші завжди винуваті судді. Сьогодні я гордий за свою команду, котра, граючи в такому ж складі, що й суперник, змогла забити переможний гол. Перед зустріччю у розмовах зі своїми гравцями наполягав, щоб вони не апелювали до арбітрів, хоч би яка ситуація виникла на полі.

Я нічого не казав після програного нами «золотого матчу» у Кривому Розі, коли Тимощук під час подачі кутового зіграв у своєму карному майданчику рукою, бо ніколи не коментую рішення арбітрів. Сьогодні мені було дуже неприємно чути заяви пана Луческу. Ми перемогли заслужено...

А тепер кілька слів про саму гру. Здебільшого вона була рівною і маловиразною. Хоча гострої боротьби було надміру. В дебюті «Шахтар» мав кілька нагод забити. Двічі не використав можливості Маріка. Брандау, за сумною традицією, не використав шанс, коли бив по порожніх воротах. Але на шляху м’яча опинився Родольфо.

Вилучення Чигринського кардинально не вплинуло на хід боротьби. «Шахтар» тримав удар досить упевнено. Але, коли склади зрівнялися і Дем’яненко вгадав із замінами, киянам вдалося забити переможний гол. Белькевич віддав точну передачу на Шацьких. І той легким дотиком перевів м’яча в дальній нижній кут воріт гостей.