Федеральна служба Росії з ветеринарного та фітосанітарного нагляду провела перевірки української виноробної продукції, що поставляється до РФ. Масштабні інспекції спричинені зафіксованими Росспоживнаглядом фактами реекспорту через Україну вироблених у Молдові спиртовмісних розчинів. Відомство вже призупинило дію дозволів на реалізацію на території Росії продукції заводу, що знаходиться в одному із сіл Одещини, розташованого в безпосередній близькості від україно-молдовського кордону. Про це йшлося на недавньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Вино в Росію відправляють близько 40 компаній. Серед найбільших експортерів — Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», Інкерманський завод марочних вин, Одеський завод шампанських вин, ЗАТ «Одесавинпром», завод марочних вин і коньяків «Коктебель» та «Агропромислова фірма «Таврія». Звинувачення українських виробників у використанні дешевшої за український сортовий виноматеріал сировини з Молдови, можливо, небезпідставні. Адже за вісім місяців нинішнього року молдовських виноматеріалів до України завезено майже вдвічі більше, ніж на аналогічний період торік.

Вітчизняні винороби такі нападки відкидають. Мовляв, ми не використовуємо молдовську сировину, у нас власне виробництво. Хоча інцидент зафіксовано, тож підозра може падати на всіх українських виробників хмільного напою. Якщо будуть виявлені інші випадки, РФ може запровадити ембарго на ввезення винної продукції. Через одне-два підприємства Україна може втратити весь російський експорт. Це — чималий шмат: за І півріччя обсяг експорту виноградного вина в Росію становив 402,6 тисячі далл на понад 6,5 мільйона доларів. Мінагрополітики вирішило діяти на випередження — проінспектувати якість українського вина, щоб не допустити обмеження його поставок на ринок сусідньої держави.

Ситуацію під час експортного протистояння ускладнюють внутрішні суперечності між виробниками, а також проблеми, що виникли на окремих підприємствах через переділ сфер впливу. Йдеться про Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра», створене на базі Ялтинського заводу марочних вин. Основою унікального масандровського виноробства є власна сировинна база. Так, дев’ять радгоспів-заводів, утворених з 1921-го по 1961 рік, які входять до складу об’єднання, розкинулися на 180 км уздовж кримського Південнобережжя від Фороса до Судака. Задля розвитку виноградно-виноробної зони, збереження вітчизняних класичних технологій виробництва високоякісних марочних та колекційних вин, а також пропаганди українського виноробства в 1999 році виробничо-аграрному об’єднанню «Масандра» було надано статус Національного.

Щоб нині держава не втратила контроль над всесвітньо відомою перлиною, еталоном українського виноробства, народні депутати Василь Цушко, Леонід Грач і Василь Кисельов запропонували на законодавчому рівні зафіксувати структуру, повноваження й особливості правового режиму майнового комплексу. Відповідний законопроект парламентський Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин розглянув на своєму засіданні й рекомендує Верховній Раді прийняти його за основу. Пропонується, зокрема, законодавчо закріпити, що «Масандра» підпорядковується Кабінету Міністрів України. Управління її діяльністю виконує адміністративний апарат, очолюваний генеральним директором, що здійснює керівництво Головним підприємством — Ялтинським заводом марочних вин і НВАО «Масандра» в цілому. Гендиректор призначається на посаду і звільняється Кабінетом Міністрів. Відповідно до проекту, до складу НВАО входять: державні підприємства «Лівадія», «Гурзуф», «Таврида», «Алушта», «Малоріченське», «Морське», «Веселівське», «Судак» і державне виноробне підприємство «Привітне». Директори цих підприємств призначаються і звільняються гендиректором об’єднання. Підприємства не мають права без згоди з об’єднанням виходити з його складу, а також об’єднувати свою діяльність з іншими суб’єктами господарювання і приймати рішення про припинення своєї діяльності.

Документом також пропонується до Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» внести доповнення: «Терміном на п’ять років підприємства НВАО «Масандра» звільняються від сплати податку на прибуток та відрахувань до загального фонду державного бюджету частини прибутку (доходу) за результатами фінансово-господарської діяльності за рік (квартал), які залишаються в повному обсязі у підприємств та спрямовуються на будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення і модернізацію первинного та вторинного виноробства, посадку виноградників, а також закупку виноматеріалів для закладки на витримку».

Що стосується відчуження об’єктів майнового комплексу «Масандри», то землі під багаторічними насадженнями та рілля вилученню не підлягають, а списання насаджень здійснюється «з обов’язковим відновленням посадок». На нерухоме майно «Масандри» та її підприємств не може бути звернення по стягненню за претензіями кредиторів.