Студентам України

Шановні друзі!

Сердечно вітаю усіх представників славного українського студентства з нагоди Міжнародного дня студента.

Це свято є дійсно всенародним, адже його радо зустрічають не тільки майже три мільйони юнаків і дівчат, які опановують вершини науки в численних університетах, академіях, інститутах та коледжах нашої держави. Про цей день згадують, без перебільшення, зі сльозами на очах сивочолі професори і серйозні академіки, інженери і поети, військові й лікарі, правоохоронці й артисти, фізики і лірики, всі, хто свого часу розпочав життєвий шлях з незабутньої студентської аудиторії і назавжди вважає ті нелегкі, але прекрасні роки кращими в житті.

Сьогоднішні студенти відіграють особливу роль у житті суспільства. Воно відводить молодій інтелектуальній еліті одне з найвідповідальніших місць у процесі творення і розбудови нашої держави, утвердження її достойних позицій на світовій арені. І це не випадково, адже новизна, неформальність, незаангажованість думки і практичних дій юності дозволяє внести свіжий струмінь у розв’язання найважливіших суспільних проблем, правильно визначити сучасні пріоритети і здійснити конкретні кроки з їх реалізації.

Саме тому сучасне студентство уособлює краще майбутнє нашої країни, є важливим чинником її успішного соціально-економічного розвитку, духовного зростання та інтелектуального збагачення. Наші юнаки і дівчата зі студентської лави не раз доводили на ділі, що вони не тільки напружено оволодівають фундаментальними знаннями і практичними професійними навичками, а й глибоко опікуються соціально-політичними проблемами суспільства, не проходять байдуже повз його кричущі негаразди, завжди готові стати на захист високих людських ідеалів правди, добра, справедливості.

Цього святкового дня щиро бажаю усім вам, дорогі юні друзі, доброго здоров’я, щастя і благополуччя, невичерпного студентського ентузіазму і невмирущої віри в Україну та її прекрасне майбуття.

З повагою, Голова Верховної Ради України Олександр МОРОЗ.

Сьогодні студенти відзначають своє професійне свято. Професійне — за статусом належності до людей, котрі «гризуть граніт науки» і мріють догризти його до диплома про вищу освіту. Багато хто це робить уже за стандартами болонської системи. А це значить, що, закінчивши вуз, молодий фахівець може бути затребуваний не тільки в Україні, а й за кордоном.

Крім прямих профобов’язків — навчатися — у нинішніх студентів чимало насущних проблем. Приміром, де заробити грошей на навчання за контрактом. Часи безплатної освіти закінчилися, а держзамовлення на дипломованих фахівців не таке вже й велике. Щоправда, диплом можна купити (з цим нині бореться Міністерство освіти та науки), та знань не купиш...

Так, живеться студентові несолодко, зате весело. Бідний, розумний і закоханий ходить він на політичні мітинги і в нічні клуби, у бібліотеку й у загс. І не сумує, бо знає: він, студент — інтелектуальна еліта держави. А це звучить гордо. Сьогодні країна вшановує студентів: у львівських магазинах для них знижки, у Харкові — студентські весілля, у Печерській райдержадміністрації Києва студенти і ректори столичних вузів зустрічаються з керівництвом району... А ось у Вінниці вилучили наклад студентської газети «Бон жур» інституту філології і журналістики місцевого педуніверситету. Щось у ній про ректора не так написали і навчальний процес. Традиційно студенти страждають за правду...