Валентина Яловенко каже, що знаходити спонсорів для своїх підопічних з кожним роком їй дедалі важче. Не повірити цим словам не можна — з дня заснування Валентина Ігнатіївна очолює Товариство Червоного Хреста в Суворівському районі Херсона, якому виповнилося 35 років.

— Люди стали черствіші, напевно, тому, що ніхто не виховує почуттів жалю і милосердя. Молоді не думають про те, що колись прийде старість і може статися так, що знадобиться допомога, — зітхає голова.

Більш як 2,5 тисячі нужденних самотніх людей — під опікою організації. І це не тільки старенькі, дуже багато серед тих, хто приходить на вулицю Суворова, 10, на жаль, дітей. Тих, хто не відвідує школу, не живе вдома, не знає, що таке батьківська турбота. І, звичайно, 11 медичних сестер — це крапля в морі, щоб увагою охопити всіх сповна.

— От похолодало, і дітлахи потягнулися до нас. Повернулися з прибережної зони, де найчастіше бродяжать під час курортного сезону. Клопочемося, щоб допомогти їм, одягти потепліше (часто за власні гроші шкарпетки купуємо) і хоча б чашку чаю гарячого дати.

16 жовтня, коли увесь світ відзначав День боротьби з бідністю, працівники Червоного Хреста як могли виконували свою благодійну місію. Домовилися з підприємцями, власниками установ громадського харчування, і протягом трьох днів годували підопічних гарячими обідами.

— Хто скільки зміг прийняти: хто десять чоловік, хто двадцять, а хто і чотири — і то їм спасибі. На п’ятдесят чоловік накрили столи в кафе «Солодкий рай», де обідали ветерани охорони здоров’я, — розповідає Валентина Ігнатіївна. Лікар за освітою, вона знає, як доводиться її колегам виживати на мізерні пенсії. — Господарка кафе Наталя Дем’янова жодного разу не відмовила і робить це щиро, від душі. «Усі, каже, під Богом ходимо, і не можна відмовити в допомозі». Шкода, що не всі так вважають...

Валентина Яловенко — «багаторазовий» депутат райради. Зверталася до колег із проханням допомогти. Відгукнулися... аж двоє! Олександр Рєпін, заступник голови Суворівського райвиконкому приніс особисті 50 грн. та депутат міськради Сергій Кириченко сплатив за обіди незаможних.

Валентина Ігнатіївна згадує, до слова, і про аферистів, які представляються співробітниками Червоного Хреста. «От недавно зателефонували, щоб звірити прізвище жінки, який віддали гроші на дешевий цукор. Наші люди ніколи не ходять по будинках збирати гроші, нехай це відразу насторожить тих, до кого звернулися з подібним проханням», — просить написати в газеті голова.

Нещодавно районне товариство провело акцію в школі-гімназії №6. Діти принесли з дому продукти, одяг, іграшки. Зібрали і роздали набори тим, хто зі сльозами на очах прийняв і дякував за допомогу, і передусім — учителі-пенсіонери цієї школи, сироти, учні ліцеїв, колишніх ПТУ, куди йдуть учитися вихованці інтернатів.

А в планах Валентини Яловенко — разом з органами освіти ввести в школах міста спеціальні уроки, на яких дітям змалечку прищеплюватимуть почуття милосердя.