Комітет із питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією ухвалив рішення підготувати матеріали про стан виконання органами Міністерства внутрішніх справ законодавства у цій сфері для розгляду їх на сесії Верховної Ради, а також заслухати міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і прийняти рішення про можливість подальшого перебування його на посаді міністра.

Як повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради, це рішення було прийнято після заслуховування інформації про стан виконання органами МВС України вимог Конституції та законів «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про боротьбу з корупцією» за 2005 рік та дев’ять місяців 2006 року.

Заступник голови комітету Сергій Міщенко, зокрема, зазначив, що в інформації МВС про результати боротьби з організованою злочинністю і корупцією в основному йдеться про покращання ситуації. Однак реальний стан речей, за словами депутата, не відповідає статистичним показникам. Стан розкриття злочинів не поліпшився. Так, у цілому в державі залишаються нерозкритими майже кожен третій злочин, а це — 185 тисяч злочинів, із яких 97 тисяч тяжких та особливо тяжких.

На засіданні комітету також було заслухано інформацію заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна щодо стану розслідування кримінальних справ, порушених за фактами перевищення службових повноважень службовими особами МВС України під час видачі в 2005—2006 роках фізичним особам у порядку заохочення вогнепальної зброї та боєприпасів до неї та за фактом вбивства начальника відділу управління оперативно-зонального контролю ГУБОЗ МВС України Романа Єрохіна. Було також акцентовано увагу на тому, що керівництво МВС України та його регіональні управління не виконують судові рішення, що набрали чинності, про поновлення на роботі звільнених у 2005—2006 роках в дисциплінарному порядку співробітників міліції та з інших питань. Ці матеріали вирішено направити Генеральному прокурору України для надання правової оцінки.

Водночас сам міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, як повідомляють «Українські новини», в інтерв’ю журналістам назвав рішення парламентського комітету «проявом реваншизму». Міністр заявив, що більшість звільнених ним минулого й нинішнього року співробітників міліції були причетні до крадіжок і катувань і він навіть готовий платити з власної зарплати штрафи за невиконання судових рішень, аби ці люди не працювали в міліції.