Верховна Рада України має намір брати активну участь у роботі Міжпарламентської асамблеї СНД, ділитися досвідом законотворчої роботи та широко використовувати інтелектуальний потенціал асамблеї. На цьому наголосив, виступаючи на 27-му пленарному засіданні МПА СНД у Санкт-Петербурзі, Перший заступник глави парламенту Адам Мартинюк, який очолює Постійну делегацію Верховної Ради у МПА СНД.

Як повідомили у прес-службі Верховної Ради, А. Мартинюк привітав асамблею з 15-річчям від імені Голови Верховної Ради України Олександра Мороза та народних депутатів України. А. Мартинюк зазначив, що підтвердженням великого інтересу депутатів українського парламенту до діяльності МПА СНД є те, що на засіданні асамблеї присутня найбільш представницька делегація Верховної Ради України з моменту приєднання у квітні 1999 року нашого парламенту до відомої Алматинської угоди (27 березня 1992 року).

За словами А. Мартинюка, «це є відповіддю нині правлячої в Україні парламентсько-урядової коаліції на запитання про членство України в МПА СНД».

Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував делегатів МПА СНД про намір підтримати ухвалення «солідного блоку модельних законодавчих актів», що винесено на розгляд засідання. Водночас А. Мартинюк зазначив, що українська делегація має і певні застереження стосовно деяких із них. Україна, наголосив А. Мартинюк, також зацікавлена у скоординованих зусиллях країн Співдружності у боротьбі проти незаконної міграції, трафіку наркотичних речовин та торгівлі людьми. Він запропонував доручити профільним постійним комісіям МПА СНД додатково попрацювати над виробленням резолюції з цих питань.