про заслуховування звітів міністра оборони України Анатолія Гриценка та міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка

Верховна Рада України створила новий прецедент в історії сучасної української політики — прийнявши 3 листопада рішення про звіт міністрів закордонних справ та оборони. Одноголосна підтримка такого рішення «антикризовиками» не тільки поглибила протистояння політичних сил у парламенті, а внесла додаткове напруження у стосунки між Президентом та Прем’єр-міністром України.

Фракція «Наша Україна» розцінює дії «антикризової коаліції» як такі, що спрямовані на дискредитацію міністрів, призначених в уряд за поданням Президента України, як цілеспрямоване їх політичне переслідування та курс на ревізію внутрішньо- та зовнішньополітичного розвитку держави. Рішення про звіт міністрів є не що інше, як політична провокація, спрямована на узурпацію влади в Україні, замах на інститут президентства.

Мало того, Конституцією України чітко не врегульовано порядок притягнення до політичної відповідальності міністрів, призначених за поданням Президента України. Без рішення Конституційного Суду з цього питання легітимність будь-яких дій парламенту викликає серйозні сумніви.

У нас також є запитання до «антикризовиків»: «Про що сьогодні повинні звітувати міністри, якщо немає програми діяльності уряду?» Ймовірно, «антикризова» коаліція живе ілюзіями, що міністри в уряді мають виконувати передвиборні програми Партії регіонів та комуністів, деякі положення яких не тільки позбавлені здорового глузду, а й є відверто антидержавницькими і неконституційними.

Ми заявляємо, що міністр закордонних справ України Борис Тарасюк та міністр оборони України Анатолій Гриценко є висококваліфікованими фахівцями своєї справи і відповідно до чинного законодавства професійно реалізовують зовнішньополітичний курс, визначений главою держави, згідно з Конституцією України та чинним законодавством, їхні дії спрямовані на захист національних інтересів України, на відміну від дій деяких інших представників уряду, які торгують інтересами України.

За короткий час діяльності міністра закордонних справ України та міністра оборони України громадяни України переконалися, як багато можна зробити для зміцнення держави, підняття її іміджу на міжнародній арені, якщо керуватися національними інтересами України і благом її громадян.

Фракція «Наша Україна» вимагає припинити політичну розправу над міністрами, що працюють в уряді за квотою Президента, і наголошує, що такі дії є зазіханням на конституційні повноваження глави держави, а відтак — порушенням Основного Закону України.

В’ячеслав КОВАЛЬ,заступник голови фракції.