У Брюсселі не вважають, що Прем’єр-міністр Віктор Янукович виступає проти вступу України до НАТО. Про це заявив журналістам директор Центру інформації і документації НАТО в Києві Мішель Дюре: «Партія регіонів не виступає проти НАТО. Може, на місцевому рівні люди проти, але пан Янукович і пан Ахметов не мають нічого проти». За словами Дюре, в альянсу «добрий діалог» з комуністами. «Пан Крючков був головою парламентського комітету з питань національної безпеки, і ми налагодили непогані особисті і професійні зв’язки», — відзначив він.

Крім того, директор Центру інформації повідомив, що планує провести в листопаді в Києві «круглі столи» з кожною політичною партією. «Ми будемо віч-на-віч говорити з регіоналами, соціалістами, з «Нашою Україною», комуністами, із Блоком Юлії Тимошенко. Ми зважатимемо в майбутньому на їхні позиції з конкретних питань. Нам потрібен такий діалог», — сказав він.

Тим часом за п’ять років у рамках програми «Безпека через науку» НАТО надала допомогу для розвитку української науки в розмірі 12 млн. доларів. Про це вчора в Харкові повідомив міністр оборони України Анатолій Гриценко. За його словами, фактично 10 відсотків бюджету цієї програми спрямовували в Україну. Тільки нинішнього року українські вчені одержали 2 млн. євро, з яких 500 тис. євро було витрачено на інформатизацію українських університетів. Також цього року за цією програмою НАТО надала 400 стипендій для українських учених.

Крім того, за останні шість років альянс надав технічну допомогу Збройним силам України на 36 млн. дол. Це засоби зв’язку, лабораторії мовної підготовки, лабораторії діагностики ВІЛ/СНІДу, прилади нічного бачення та інше обладнання.