Майже 100 тисяч ветеранів Великої Вітчизняної війни і праці, інвалідів відпочили і поправили здоров’я в алуштинському санаторії «Ветеран», якому виповнилося чверть століття.

Це одна із шести оздоровниць Мінпраці і соціальної політики України, що має такий могутній природний потенціал. М’який клімат Південного берега Криму, субтропічний парк площею більш як 4 га, цілюще гірське повітря, сонце і море плюс відмінне лікування, дієтичне харчування, турботливий догляд медпрацівників повертають здоров’я інвалідам Другої світової, воїнам-«афганцям», ветеранам праці.

Хоч бюджет санаторію небагатий, директор кандидат медичних наук Микола Федоров, що працює у «Ветерані» ось уже 22 роки, зумів оснастити оздоровницю сучасним діагностичним і лікувальним устаткуванням, впровадити у практику передові методи лікування людей особливої категорії.

Попри політичні й економічні труднощі останніх років санаторій розвивається, поліпшується матеріально-технічна база, впроваджуються нові методи лікування. Чотири роки тому введено в експлуатацію власну міні-котельню, а це гарантія цілодобової подачі гарячої води в палати. І взимку тут пацієнти не мерзнуть. Завдяки фінансовій допомозі Кримського відділення Фонду України соціального захисту інвалідів у санаторії з’явився власний місткий автобус — тепер немає проблем з поїздками ветеранів до моря, у парк, у місто за покупками.

До послуг інвалідів відкрито нові лікувально-діагностичні кабінети (спелеотерапії, рентгендіагностики, функціональної діагностики). Торік тут відкрили спеціалізоване відділення медико-соціальної реабілітації інвалідів. Не випадково 2005-го санаторій одержав у Міністерстві охорони здоров’я ліцензію на медичну практику. А це свідчить, що алуштинський «Ветеран» — сучасна санаторно-курортна лікувальна установа, що спеціалізується на лікуванні захворювань органів дихання, поправляють здоров’я тут здебільшого ветерани і інваліди Великої Вітчизняної війни.

Дуже поважають і пацієнти, і співробітники санаторію заслуженого лікаря України Олексія Лимонова, головного фельдшера Анатолія Корольова, що працює у «Ветерані» з дня його відкриття. Чверть століття віддали оздоровниці медстатист Марина Рамазанова, працівниці кухні Марина Петрова і Валентина Лопаєва. Утім, кожен співробітник заслуговує тут доброго слова — нелегка це праця забезпечувати повноцінний відпочинок і лікування одразу 300 людям похилого віку, інвалідам — саме така місткість санаторію.

У колектива — нові плани, спрямовані на створення оптимальних умов відпочинку і лікування ветеранів. Це завершення капітального ремонту системи теплопостачання, запуск тренажерного залу, впровадження нових методів діагностики і лікування.

— Звичайно, у нас є і проблеми, — каже директор санаторію Микола Федоров, — але їх можна розв’язати. На сьогодні для нас головне, щоб новий склад Верховної Ради прийняв гідний бюджет на 2007 рік. Тоді в Міністерства праці і соціальної політики буде більше можливостей вирішити усі фінансові питання оздоровниці. А за колективом «Ветерана» справа не стане.

Про якість лікування й організації відпочинку в санаторії свідчать не тільки вдячні записи в книзі відгуків (за останні два роки їх більш як 400), а й велике прагнення інвалідів потрапити в цю оздоровницю знову. Колишній малолітній в’язень Лідія Шинкаренко багато разів поспіль відпочиває у «Ветерані».

І більше в жоден інший не поїду, — стверджує вона. — Мені тут дуже подобається і природа, і лікування, і привітний персонал. І харчування тут гарне. Дай Боже здоров’я кожному, хто тут піклується про нас.

У дні ювілейного святкування до Алушти на Червоногвардійську, 63 надійшло дуже багато привітань і добрих побажань. Колектив редакції газети «Голос України» приєднується до них.