Після відвідин парламентською делегацією на чолі з Головою Верховної Ради України Олександром Морозом Страсбурга симпатиків нашої країни у Раді Європи і Європейському парламенті побільшало. І генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс, і голова Європейського парламенту Хосеп Боррель, і голова Партії європейських соціалістів Поль Расмуссен зазначали, що підтримують євроінтеграційні прагнення України та готові допомогти нашій країні наблизитися до Європи. І всі зустрічі з Головою Верховної Ради називали цікавими й корисними.

Співпраця між Україною та Радою Європи стане ефективнішою, якщо тіснішою буде співпраця між європейськими інституціями, зокрема між РЄ і ЄС, зазначив Олександр Мороз на зустрічі з Террі Девісом. Глава парламенту наголосив на єдиних підходах у Верховній Раді України стосовно зовнішньополітичної стратегії нашої країни. Він запевнив, що наступного пленарного тижня народні депутати розглянуть усі закони, які обумовлюють вступ України до СОТ. А сам вступ, за його словами, стане передумовою переговорів нашої країни з Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Щоправда, Європу, вважає Голова Верховної Ради, не можна обмежувати дефініцією «Євросоюз».

Водночас треба продемонструвати Європі, що ми стабільна країна. У зв’язку з цим Олександр Мороз наголосив на необхідності завершення конституційної реформи, реформування бюджетної, податкової, комунальної сфер, судової системи. А найближчим часом, поінформував глава парламенту, до розгляду у Верховній Раді України буде підготовлено законопроект, який зобов’язує Україну виконувати рішення Європейського суду з прав людини.

Україна, запевняв Т. Девіс, є надзвичайно важливим членом Ради Європи. До речі, найближчим часом буде оголошено конкурс на посаду представника Ради Європи в Україні.

А з головою Партії європейських соціалістів Полем Расмуссеном Олександр Мороз обговорив перспективи України та роль Соціалістичної партії України у стабілізації політичної ситуації в країні. П. Расмуссен схвально відгукнувся про «загальну схему євроінтеграції України»: вступ до СОТ, підписання нового поглибленого договору про співпрацю між Україною та ЄС, входження до зони вільної торгівлі з ЄС і згодом — входження до європейського економічного простору за прикладом країн — не членів ЄС, таких як Норвегія, Ісландія, Швейцарія, та розвиток секторального співробітництва. На цьому шляху, за словами Голови Верховної Ради, багато залежить від підтримки українських ініціатив європейськими інституціями. «Для нас важлива підтримка Партії європейських соціалістів», — наголосив глава парламенту. Співпраця з цією партією — один із кроків у напрямі євроінтеграції України загалом, переконаний О. Мороз. На думку П. Расмуссена, співпраця між європейськими та українськими соціалістами має супроводжуватися підписаннями двосторонніх угод з національними партіями країн Євросоюзу, які входять до Партії європейських соціалістів. «Йдеться про перспективу набуття Соцпартією України асоційованого статусу у складі Партії європейських соціалістів», —пояснив О. Мороз. Під час зустрічі з головою Європейського парламенту Хосепом Боррелем Голова Верховної Ради України підкреслив, що українським соціалістам «вдалося модернізувати партію і забезпечити її відповідність стандартам європейських соціалістів».

Загалом, підсумовуючи результати одноденної робочої поїздки до Франції, Голова Верховної Ради зазначив: «Під час зустрічей ми відчували симпатію до України, сприйняття потреби євроінтеграції», але все залежить від нашої роботи. «Буде сприяння, якщо ми активно працюватимемо у цьому напрямі», — додав Олександр Мороз.