Коли світ економить енергоносії, ми залишаємося марнотратниками
 
Неоновий блиск вітрин, залиті світлом приміщення і вулиці, невичерпне джерело тепла — чи не так багатьом уявляється розкішне й безтурботне життя? Але чи справді за такими вимогами живе світ? Навіть доволі успішні країни дуже ощадливо ставляться практично до всіх видів енергії. То чому така практика залишається далекою для українців?
За останні півтора десятиліття важко пригадати уряд, котрий активно не закликав би шукати альтернативні джерела енергії. В критичні моменти, коли суттєво зростала ціна на імпортний газ або припинялось його постачання, або ускладнювались міждержавні відносини, чи все збігалось разом, як от сталося тепер, на місцях починали активно шукати заміну блакитному паливу і вдаватися до заходів економії. Та поступово пристрасті влягалися, до нових тарифів призвичаювалися і про економію та альтернативу починали забувати. Чому?
 
Проект чудовий, але... єдиний
У «Хмельницькобленерго» над альтернативою для газу добре подумали і зробили ставку на зменшення технологічних втрат електроенергії та підвищення ефективності її використання. Тож і запропонували один із перших вітчизняних пілотних проектів з переведення цілого населеного пункту із газо- на електропостачання. Зупинилися на приміському селищі міста атомників Нетішина. Бо де ще шукати дешеву й незадіяну електроенергію, як не поблизу ХАЕС?
Логіка була проста: навіщо створювати ринок для чужого газу, якщо маємо надлишки електроенергії. 
До того ж попередні двадцять років так і не вистачило, щоб розв’язати енергетичну проблему селища буквально на порозі станції. Тож близько тисячі домогосподарств стали учасниками експерименту.
Знадобилося майже чотири роки, щоб його реалізувати сповна. Тобто в кожному домі встановити електроплити, прилади підігріву води й теплопостачання. Але це, так би мовити, побутова частина проекту. А є ще й технологічна. У кожному будинку — багатотарифний лічильник, щодобові показники якого автоматично передаються на диспетчерський пункт. Якщо автоматика фіксує збій у показниках, то це означає, що ремонтникам потрібно ліквідувати неполадку. Або ж хтось із господарів захотів скористатись безплатною енергією, і такі спроби припиняються одразу.
Та найголовніша технічна новація — це використання сезонних трансформаторів, які максимально задіяні взимку, коли використовується найбільше енергії. А влітку залишається працювати тільки близько третини з них. Не вдаватимемося в опис технологічних особливостей, однак варто зауважити, що запровадження проекту допомогло зменшити втрати електроенергії в мережі із 26 відсотків до чотирьох. Фахівці зрозуміють, що такого показника досягають лише кращі світові енергокомпанії. А для переважної більшості українських енергопостачальників це лише далека мрія.
— Тепер рівень комфортності життя у селищі не поступається міському. В домах є всі вигоди за прийнятними тарифами, туди подається енергія високої якості. А водночас ми провели реконструкцію вуличного освітлення, і тепер там світло сяє просто, як у Парижі, — розповів генеральний директор «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак.
Такий комфорт для споживачів обійшовся компанії у 27 мільйонів гривень. Але не забуваймо і про його економічну ефективність. Бо економія на втратах у мережі так само вражаюча. Та й атомники задоволені тим, що є додатковий споживач для їхнього продукту. Адже два діючі енергоблоки Хмельницької станції не можуть працювати на повну потужність саме через те, що старі лінії передач не здатні пропустити, а споживчий ринок не може забрати всю вироблену енергію. В результаті з двох тисяч проектних мегават 168 залишаються «заперті» в мережі.
Тож останню цифру цілком реально розглядати як той потенціал, котрий міг би замінити газ хоча б у зоні спостереження ХАЕС. Пропозиція вигідна для атомників і важлива в плані заміни енергоносія для держави. Але чому ж досі цікавий і перспективний проект залишається першим і єдиним в країні?
Бажання є. 
Грошей не вистачає
Нікого не здивую тим, що він є доволі високовартісним, щоб провести його в масштабах усієї області, а тим паче — країни. Для цього потрібно змінити практично всю систему важких мереж, а до того ж у кожному селі провести розгалуження мереж практично до кожного подвір’я. В результаті — колосальні затрати, які не під силу ані самим жителям, ані місцевим бюджетам. 
Дефіцит коштів стає на перепоні переважній більшості інноваційних проектів.
Прикладом успішного переходу потужного виробництва із використання газу на вугілля стало кам’янець-подільське ВАТ «Подільський цемент». Свого часу підприємство було одним із найбільших промислових споживачів природного газу в області, яке використовувало понад мільйон кубометрів пального на рік. Дорожнеча, постійне зростання тарифів, а головне — нестабільність постачання змусили шукати заміну. Масштабний проект обійшовся компанії у чотирнадцять мільйонів євро. В результаті на підприємстві з’явився цілий вугільний підрозділ, де складують, перемелюють, готують до спалення у печах до півтори тисячі тонн вугілля на добу. Коли це дещо й ускладнило процес виробництва цементу, то не набагато, бо практично все автоматизовано, а сучасна техніка працює надійно, ефективно та економно.
Підприємству знадобилось менше року, щоб окупити цей дороговартісний проект. Тепер щорічна економія обчислюється сотнями мільйонів гривень. «Якщо б зараз ми працювали на газу, то, за теперішніми розцінками, заплатили б на 598 мільйонів гривень більше, ніж за вугілля. До того ж у нас немає проблем із постачальниками — пальним можемо запасатися і на півроку наперед. А головне — не прив’язані до монополіста», — розповів керівник підприємства Семен Дарчук.
Розуміючи вигідність такого проекту, цементники сьогодні радять скористатись їх досвідом усім. Передусім — комунальним підприємствам. 
Одне слово, якщо звести все докупи, стає зрозумілим, що не тільки окремо взятому комунальному підприємству, а й усій області такий проект наразі не під силу. То як же бути? Де і за які кошти шукати альтернативу?
А дрова?
Уже традиційно в критичних випадках починають згадувати про дрова, торф, сміття та інше альтернативне паливо. Треба визнати, що в області існує ціла низка об’єктів, як виробничих, так і соціальних, котрі успішно працюють на такому матеріалі. Всі в один голос говорять: це економічно вигідніше, ніж газ. Але й тут не обходиться без проблем.
Для кам’янець-подільського підприємства «Міськтепловоденергія» проблема з тарифами на паливо життєво важлива, як і для тисяч інших подібних комунальних підприємств. Тому до всіх новацій тут приглядаються дуже пильно.
— Не треба думати, що дрова — це мало не безплатне й легкодоступне паливо. Це стереотип минулого, — переконаний директор підприємства Валерій Гордійчук. — Ми готові працювати на дровах. Але ж подивіться на розцінки. Спочатку ми купували їх по сімдесят гривень за кубометр. Через два тижні наш постачальник повідомив, що піднімає ціну на двадцять гривень. А тепер взагалі просять по півтори сотні. Якщо ціни зростатимуть і надалі так стрімко, то сподіватися на економію від такого палива неможливо.
Та й такої практики, коли дрова можна закупити на аукціоні з розрахунку хоча б піврічної поставки, теж немає. Тож комунальники, котрі відважаться перейти на начебто «безпечне» пальне, наражаються на точно такий само ризик несподіваного підвищення розцінок, як і при використанні газу.
Подібна історія і з торфом. Як стверджують кам’янчани, відшукати підприємство, яке б виробляло якісні торфобрикети, надзвичайно складно. Практично єдине виробництво за три місяці підняло вартість одного кубометра брикетів із 230 до 760 гривень. Зрозуміло, що у виробничників для цього є свої причини. Але в такій ситуації важко розраховувати на те, що енергетична альтернатива може бути вигідною і надійною для решти тих, хто зав’язаний у цьому ланцюгу.
Загалом як виробничники, комунальники, так і представники місцевої влади не виключають можливості модернізації застарілого енергетичного господарства та використання будь-яких можливих варіантів енергозабезпечення. Однак усі в один голос твердять: тут мало місцевої ініціативи, потрібні державні програми, які б працювали на одну мету. Й суть навіть не в тому, щоб отримати певне бюджетне фінансування на спорудження того чи іншого об’єкта. 
Значно важливіше зробити енергоринок країни відкритим і прозорим, зі зрозумілою системою формування тарифів. А поки на місцях намагатимуться вирішити проблему за рахунок кожної окремо взятої котельні чи квартирного котла, навряд чи варто сподіватись на успіх.
— Якщо ми б не бачили перспективи розвитку енергетики на основі використання газу, для чого так активно підтримували будівництво нових газогонів до населених пунктів? — запитує славутський міський голова Богдан Сидор. — Але спитайте людей про те, чому вони надали перевагу такому проблемному газу, а не вітчизняній електроенергії, котрої у нас надлишки? Відповідь проста: за нинішньої системи ціноутворення перше залишається вигіднішим. А дешева електроенергія недоступна для споживача, особливо промислового.
Без єдиної державної стратегії з цього глухого кута не виборсатися. І поки вона не буде прийнята, ми всі разом вперто дотуватимемо чужу газовидобувну галузь і при цьому своїми руками копатимемо яму для всіх вітчизняних галузей енергетики.
Хмельницький.
 
Маючи таке потужне джерело енергії, як ХАЕС, ми так і не навчилися сповна використовувати всю продукцію, що її виробляють атомники.
Фото автора.