Проект державного бюджету на 2007 рік, попри критику, таки був прийнятий у першому читанні. Водночас це ще не означає, що дискусії довкола головного фінансового документа втихнуть. Зокрема, перший заступник голови Комітету з питань бюджету Павло Жебрівський навіть спрогнозував майбутнє вето глави держави на цей проект державного кошторису.

Власне, цей тиждень був багатий на події. І не тільки у парламенті. Однак спершу про роботу народних обранців. Вони нарешті прийняли відставку двох міністрів — юстиції і культури — та призначили нових, точніше, колишніх. У свої крісла повернулися Олександр Лавринович та Юрій Богуцький. Щодо інших урядовців, які подали у відставку, ще не визначилися ані прем’єр, ані антикризова коаліція.

Натомість парламентарії розпочали атаку на міністра внутрішніх справ. Цікаво, що тимчасова слідча комісія була створена після публікацій у кількох номерах російськомовного тижневика статтей, у яких працівників міністерства було піддано критиці за корупцію та інші протиправні вчинки.

Водночас прийнято рішення заслухати звіти міністрів закордонних справ Бориса Тарасюка та оборони Анатолія Гриценка. Деякі народні обранці вже прогнозують висловлення їм недовіри. Особливо з огляду на позицію Прем’єр-міністра Віктора Януковича, який не приховує, що його не влаштовує позиція згаданих міністрів. Зокрема, щодо напряму інтеграції та щодо вступу до НАТО. Однак Конституція передбачає, що їхні кандидатури вносить глава держави. Водночас Основний Закон не визначає порядок усунення їх з посад.

А тому можна стверджувати: конфлікт між Президентом і антикризовою коаліцією, яка сформувала уряд, із латентного стає явним, і чим він закінчиться — невідомо. Поки що Віктор Ющенко, який перегрупував свої сили і провів зміни у секретаріаті та Раді національної безпеки та оборони, в Харкові під час зустрічі з регіональними журналістами повідомив, що невдовзі підпише указ про формування конституційної комісії для вдосконалення Основного Закону і скличе новий «круглий» стіл. І негативно відгукнувся на рішення парламенту відсторонити Юрія Луценка від виконання обов’язків міністра внутрішніх справ на період роботи тимчасової комісії.

Наступного тижня парламентарії працюватимуть у комітетах. Отож можна очікувати лише певних політичних маневрів, які й вкажуть на подальший розвиток подій.