Вважається, що туристичний відпочинок доступний для фізично здорових людей. Спростовують це активісти Львівської громадської організації «Зелений Хрест» (керівник О. Волошинський). Цього літа тут організували багатоденний сплав по Дністру на надувних човнах для інвалідів-колясочників.

Якщо врахувати, що ці люди ніколи в житті не тримали в руках весел, що їхні рухи певною мірою обмежені, то можна лиш уявити, як вони керували човнами на стрімких течіях Дністра! Але до фінішу дійшли всі учасники походу.

В серпні по цьому більш як 200-кілометровому маршруту вниз по Дністру від Галича повторила сплав наша команда: львів’яни, кияни, харків’яни. Шестеро з нашої групи були незрячі.

Сплавлялися на трьох багатомісних надувних човнах. Так сталося, що часто під вечір нас наздоганяли грози, намети для ночівлі доводилося ставити під дощем. Як приємно було потім грітись і сушитись біля вогнища! Панувала атмосфера поетичного піднесення, братерства, взаємоповаги.

Для незрячих людей кожен з цих днів був відкриттям «на дотик» нового незвичайного навколишнього світу.

Нам є що згадати. Але не для цього була організована така унікальна акція. Інваліди мають певну можливість лікуватися та оздоровлюватися в спеціалізованих санаторіях пасивного режиму. Так, і це потрібно. А ось такого оздоровчого активного відпочинку вони позбавлені. Не так вже й багато треба для масового впровадження запропонованих нами заходів. Та без підтримки й достатнього матеріального забезпечення з боку державних структур це поки що неможливо. Але вкрай потрібно. Що це можливо — ми доводимо нашим прикладом.

Такий підхід до оздоровчого відпочинку інвалідів заслуговує на увагу й для законодавчого забезпечення, що обговорювалось недавно на науково-практичній конференції «Практика активного відпочинку та туризм для неповносправних осіб» у Львові.

Жорж ШАНАЄВ, Юрій ВОЙТЮК, фонд допомоги вченим-інвалідам по зору «Візаві».