Ранкове засідання 3 листопада

П’ятнадцятого листопада у Верховній Раді мають прозвітувати міністри оборони Анатолій Гриценко і закордонних справ Борис Тарасюк. За відповідну постанову парламенту проголосував 241 народний депутат. Спочатку пропонували викликати на парламентський килим ще й міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Однак, оскільки народні обранці створили тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з вивчення тих звинувачень, які останнім часом лунали на адресу головного міліціонера, його прізвище з проекту постанови викреслили.

Опозиційні депутати з БЮТ заперечували проти заслуховування міністерських звітів у парламенті. Мовляв, навіщо це робити, коли ці міністри належать до коаліційного уряду, і всі недоліки їхньої роботи можна розглянути на засіданні уряду. Однак автор проекту постанови — народний депутат Спірідон Кілінкаров (КПУ) — на це відповів: в умовах парламентсько-президентської республіки, якою стала Україна після політичної реформи, виклик міністрів до Верховної Ради у будь-який час є нормальним явищем.

Ініціатори заслуховування звітів трьох міністрів у парламенті говорили, що саме їхня діяльність викликає багато запитань і журналістських розслідувань — про незаконну господарську діяльність й відчуження майна Міноборони, корупцію, зловживання і хабарництво в органах внутрішніх справ. А міністр закордонних справ, мовляв, відстоює власну лінію, яка суперечить коаліційній угоді і настрою народу.

Натомість представник «Нашої України» Михайло Поживанов сказав: міністри не подобаються коаліції з суто політичних мотивів, а доцільніше було б заслухати інформацію міністра фінансів і економіки про інфляцію в країні. І навіть більше того: за словами депутата, рішення про черговий звіт міністрів, призначених в уряд за квотою Президента України, буде першим кроком коаліції до імпічменту Президента. У свою чергу Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив: міністри мають з’явитися не перед коаліцією, а перед Верховною Радою.

Депутати також ухвалили заяву Верховної Ради «Про солідарність з Республікою Куба». Як пояснив автор проекту постанови народний депутат Ярослав Мендусь, Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про необхідність припинення економічної і торговельної блокади Куби, за це проголосували 186 країн, у тому числі й всі члени ЄС, вважаючи, що такий спосіб тиску на цілий народ є анахронізмом. До того ж Куба прийняла державну програму про допомогу дітям, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, і за останні 15 років на Кубі оздоровилися та отримали висококваліфіковану медичну допомогу понад 20 тисяч маленьких українців.

Потім парламентарії розглянули за скороченою процедурою і ухвалили у першому читанні низку законопроектів, котрі є передумовою вступу України до СОТ: «Зміни до законів «Про страхування», «Про лікарські засоби» та «Про зовнішньо-економічну діяльність».

Фракція комуністів не голосувала за ці законопроекти. Як зазначив лідер КПУ Петро Симоненко, депутати не знають змісту домовленостей, досягнутих під час міжурядових перемовин щодо вступу України до СОТ.

Верховна Рада також ухвалила з пропозиціями Президента зміни до деяких законодавчих актів з питань соціального захисту військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні та спеціальні збори.

Учора парламент також мав розглянути проект закону про опозиційну політичну діяльність. Однак, за вимогою фракції БЮТ, це питання було знято з розгляду, оскільки у порядку денному стояло два законопроекти — у авторстві лідерок фракцій Партії регіонів Раїси Богатирьової та БЮТ Юлії Тимошенко. А за попередніми домовленостями, на розгляд сесійної зали мали винести один узгоджений документ.