Стартував із сенсації

У Рівному відбулася презентація літературно-краєзнавчого журналу «Погорина», який став своєрідним продовженням однойменного альманаху, що його випускала Рівненська обласна письменницька організація.

Уже перший номер журналу містить сенсаційний матеріал — уривок з раніше не публікованого в Україні роману «На твердій землі» номінанта на Нобелівську премію нашого земляка Уласа Самчука. Заcновуючи журнал, каже його головний редактор Євген Цимбалюк, хочемо, щоб читач доторкнувся до нашої історії та сьогодення і збагнув, що Рівненщина з її пам’ятками історії, культури, архітектури — край унікальний. Адже саме тут побачило світ «Пересопницьке Євангеліє», відкрився перший вищий навчальний заклад Східної Європи — Острозька академія. З нашим краєм пов’язані згадки про першу «Граматику словенську». Звідси родом перший президент України. Тут — овіяні славою «Козацькі могили». Тут починали свій життєвий шлях легендарні люди, серед яких лауреати та номінанти на Нобелівську премію.

Олександра ЮРКОВА.

Мовна політика і суспільство

Громадські слухання з обговорення проекту Концепції державної мовної політики відбулись у Полтаві. Слухання стали підсумком кампанії, до якої в області долучилося близько п’яти тисяч громадян. Більшість із них усерйоз стурбована станом української мови в державі. Адже, попри всі декларації, дієвого механізму підтримки державної мови сьогодні нема. Це засвідчує практика телерадіоефіру, газетного бізнесу, книговидання. Учасники слухань переконані: заборонами в цій делікатній сфері нічого не досягти — потрібні відповідні преференції для тих, хто хоче впроваджувати українську в ефірному слові й газетному рядкові. І хоч на Полтавщині ситуація краща, ніж деінде, та це заслуга не держави, а самих полтавців.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.