Вечірнє засідання 2 листопада

Під час вечірнього засідання Верховна Рада продовжила успішний розгляд «СОТівських» законопроектів. Зокрема, у першому читанні було ухвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність». Перший заступник голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк зазначив, що з ухваленням цього закону іноземні банки здобудуть право відкривати на території України власні філії та, відповідно, здійснювати банківську діяльність. За його словами, цей закон сприятиме розширенню конкуренції на ринку банківських послуг та доступності кредитних ресурсів для юридичних і фізичних осіб. Проте, хоч відкрити таку філію зможуть лише іноземні банки, статутний фонд яких становить щонайменше 150 мільйонів євро, деякі народні депутати закликали проаналізувати можливі негативні наслідки від ухвалення цього закону для вітчизняних банків та передбачити певні обмеження на здійснення філіями іноземних банків окремих видів діяльності.

Також у першому читанні народні депутати ухвалили законопроект про внесення змін до Митного кодексу України, які стосуються захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України. Зокрема, пропоновані зміни передбачають, що заходи, пов’язані із призупиненням митного оформлення відповідно до положень кодексу, не застосовуються митними органами стосовно товарів, які містять об’єкти права інтелектуальної власності і ввозяться на митну територію України чи вивозяться з неї фізичними особами для власного користування у незначній кількості. Крім того, митним органам надається право діяти за власною ініціативою у разі, якщо через митний кордон переміщуються товари, стосовно яких є достатньо підстав вважати, що це призводить до порушення прав інтелектуальної власності.

Після цього в цілому було ухвалено закон про внесення змін до ст. 8 Закону України «Про охорону прав на зазначення походження товарів», які передбачають, що правова охорона не надаватиметься кваліфікованому зазначенню походження товару, пов’язаному з географічним місцем в іноземній державі, якщо відповідне право не охороняється у цій державі. Ще один ухвалений в цілому «СОТівський» законопроект — про внесення змін до ст. 25 Закону України «Про видавничу справу» — передбачає скасування законодавчої норми, якою заборонялося створення і діяльність організацій з розповсюдження видавничої продукції, у статутному фонді яких понад 30 відсотків іноземних інвестицій. Водночас закон встановлює після вступу до СОТ п’ятирічний перехідний період, протягом якого вітчизняні підприємства зможуть модернізувати свою діяльність.

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект «Про Фонд державного майна України». Як зазначив один з його авторів, народний депутат Іван Бокий (фракція СПУ), ця установа від часу утворення у своїй діяльності змушена керуватися Тимчасовим положенням про Фонд держмайна України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів ще у 1992 році. З того часу це вже сьома спроба ухвалити спеціальний закон про Фонд держмайна, однак усі вони наштовхувалися на вето Президента. Законопроект, зокрема, передбачає, що фонд має бути підзвітний і підконтрольний Верховній Раді, а його діяльність спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України. Задля забезпечення відповідальності голови фонду за його роботу передбачається, що звільнення голови можливе у разі незатвердження Верховною Радою звіту про діяльність фонду та порушення вимог законодавства про боротьбу з корупцією, а також за поданням Прем’єр-міністра у разі грубого порушення головою фонду службових обов’язків.

Народні депутати 245 голосами ухвалили в цілому закон про внесення змін до ст. 7 Закону України «Про банківську діяльність». Доповідач, народний депутат Василь Горбаль (фракція Партії регіонів) зазначив, що відповідно до цих змін наглядові ради державних банків формуватимуться за таким принципом: п’ять кандидатур пропонує Верховна Рада, п’ять — Президент та ще п’ять — Кабінет Міністрів. Якщо врахувати, що сьогодні чинна редакція цього закону передбачає, що сім кандидатур подає Верховна Рада, а сім — Президент України, то стає зрозумілою заява народного депутата Анатолія Матвієнка, який назвав цю пропозицію «хитрістю», мета якої — «покласти державні банки під уряд». Відразу після цього народні депутати ухвалили постанову про призначення від Верховної Ради членів наглядових рад державних «Ощадбанку» та «Укрексімбанку». Далі парламент вніс зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням», які дозволяють спрямовувати кошти загальнообов’язкового державного соціального страхування на придбання дитячих новорічних подарунків. Окрім того, Верховна Рада 408 голосами ухвалила постанову про відзначення 100-річчя з часу виходу журналу «Україна» — першого громадсько-політичного літературно-художнього журналу України.