У курортному містечку Ворзель під Києвом упродовж кількох днів тривав 9-й фестиваль-конкурс самодіяльної творчості працівників газових господарств країни.

Ця галузь — понад 85 тисяч працюючих, майже 1000 підприємств, які входять до складу обласних відкритих акціонерних товариств, котрі забезпечують транспортування і постачання газу від магістральних газопроводів до населених пунктів. Довжина всієї газорозподільної мережі сягає близько 300 тис. кілометрів.

— Цікаво, — розповідав мені голова Ради профспілки цієї галузі Іван Яровий, — колективи самодіяльної творчості створено майже в кожному ВАТ. І це при тому, що ми не маємо жодного палацу чи Будинку культури. Репетиції проводяться у червоних куточках або просто у невеликих виробничих приміщеннях. На одному із засідань президії нашої ради було підтримано пропозицію профспілкової організації ВАТ «Луганськгаз» про проведення галузевих фестивалів-конкурсів художньої самодіяльності та спартакіад.

Перший фестиваль-конкурс профспілка провела у Ворзелі 1998 року. З того часу традиційно щороку в жовтні з’їжджаються сюди ті, хто вміє співати, танцювати, має інші здібності й хист. Від конкурсу до конкурсу зростала чисельність учасників, їх виконавська майстерність.

І все ж таки галузь не змогла б самостійно проводити фестивалі-конкурси самодіяльності творчості, якби не знайшлася творча спілка, яка забезпечує високу якість їх проведення, об’єктивну оцінку майстерності учасників, надає консультації тощо. Все це щороку здійснює Асоціація діячів естрадного мистецтва України, яку очолює заслужений діяч мистецтв України Віктор Герасимов.

Переможців «Блакитного вогника—2006» визначило журі, до складу якого входили наші провідні митці на чолі з Героєм України Анатолієм Авдієвським. Дипломи різних ступенів і цінні подарунки безпосередньо з рук членів журі, зокрема, заступника голови Музичної спілки України Петра Заїки, отримали майже всі без винятку учасники конкурсу. Бо заслужили їх. Вручали дипломи й начальник департаменту НАК «Нафтогаз України» Микола Гончарук, заступник генерального директора ДК «Газ України» Олег Лепшин.

А редакційний сувенір, футболка із символікою нашої газети, дістався Ірині Морозовій (на знімку) із ВАТ «Тернопільгаз». За чудово виконану пісню «Чарівна скрипка» на слова Юрія Рибчинського і музику Ігоря Поклада. Не могла редакція не відзначити турботу про проведення конкурсу голови Ради профспілки працівників газових господарств України Івана Ярового. Йому також було вручено редакційні призи. Теплі слова подяки просили мене висловити у цій публікації заступнику голови Ради профспілки Анатолію Янчуку, який безпосередньо опікувався проведенням конкурсу і з чим успішно впорався.

Одразу після вручення відзнак на сцені санаторію «Перемога» відбувся великий концерт переможців конкурсу — фактично всіх його учасників. Замість запланованих трьох він тривав майже п’ять годин поспіль.

Насамкінець хочу наголосити ще і на такому. Фінансові витрати на проведення цих галузевих фестивалів-конкурсів беруть на себе майже рівномірно НАК «Нафтогаз України», ВАТ газопостачання та газифікації, профспілка. І що це — редакція не має інших відомостей — єдині в Україні галузеві робітничі свята самодіяльної творчості. Між іншим, окрім них, починаючи з 1996 року, наприкінці травня у галузі щороку проводять і спартакіади. Чим не приклад для схвалення й підтримки?