Сіра офісна дев’ятиповерхівка на вулиці Перекопській у Херсоні зовні видається покинутою «сиротою». Та варто зробити крок за двері й одразу розумієш, що перше враження хибне: в будівлю заселився передислокований із Криму прикордонний загін, і паралельно з ремонтом у нашвидкуруч облаштованих кабінетах цілком успішно вирішуються нагальні службові питання.

Кабінети мене попросили не знімати, але не через міркування секретності: прикордонники трохи соромляться умов, в яких працюють. Хоча соромитися насправді нема чого: «з нуля» облаштувати низку відділів і постів вздовж адміністративного кордону з окупованим Кримом, налагодити побут — це купа роботи. 

— Завдяки допомозі простих городян, бізнесменів та влади вдалося досить швидко «освоїти» та підготувати до роботи в будівлі на Перекопській шість поверхів із дев’яти, — розповів начальник штабу Херсонського прикордонного загону Сер-

гій Тиркалов. — Нині Держприкордонслужба України виділяє гроші на будматеріали, тож сподіваємося швидше довести приміщення до ладу. Ми вдячні людям та місцевій владі за будь-яку допомогу. Адже загону досі багато чого не вистачає: одних тільки бронежилетів треба ще під сотню, щоб забезпечити підрозділи на найбільш небезпечних напрямках.

Проте прикордонники не скаржаться: справно несуть службу і мало не кожного дня затримують порушників. 

«Перехоплюємо і контрабанду, — розповідає Сергій Тиркалов. — Спочатку із Криму пробували ввозити бронежилети, зброю, військову амуніцію чи цигарки в картонних коробках, замаскованих під поштові відправлення, а нині вже намагаються нелегально транспортувати пальне. Контрабандисти вважають, що дуже хитрі: їде з кар’єру в Сакському районі Криму вантажівка із блоками пиляного ракушняку, а насправді будматеріалом обкладено бочки з пальним без супровідних документів. Та наші інспектори такі примітивні «ребуси» легко розгадують».

Військовослужбовці Херсонського прикордонного загону уважно стежать за повідомленнями ЗМІ про те, як їхні побратими на Донеччині та Луганщині відбивають атаки сепаратистів на державному рубежі як з українського, так і з російського боку. І коли від деяких не дуже обізнаних осіб лунають докори з приводу нібито неспроможності захистити кордон, стискають кулаки — допікає образа через не-

справедливі звинувачення. Східний рубіж є надзвичайно складною ділянкою відповідальності. І не тільки через те, що він простягнувся на сімсот кілометрів, а захисних споруд і постів недостатньо. Багато важить підтримка місцевого населення, а її на Сході майже немає. Чимало корінних мешканців, зомбованих російською пропагандою, змінили ставлення до вартових кордонів: шпигують за ними, влаштовують провокації. Служба триває в надскладних умовах, і хіба прикордонників треба в цьому звинувачувати?

Натомість на Херсонщині підтримки населення та місцевої влади достатньо, і її високо цінують.  Прикордонники впевнені: сьогодні материкова Україна від можливої навали путінських «зелених чоловічків» та сепаратистів із Криму прикрита надійно — вірогідні шляхи наступу на адміністративному кордоні з окупованим Кримом уже повністю «перекриваються».

Фото автора.

Начальник штабу прикордонного загону полковник Сергій Тиркалов показує на карті контрольовану зону на адміністративному кордоні з Кримом.