Розвиток регіонів та України, її місце у світовому співтоваристві, маленькі й великі проблеми українців, удосконалення законодавчої системи — про все це йшлося на зустрічі Президента з журналістами в Харкові.

Рушії національної ідеї

«Якщо ми говоримо про журналіста, який має власну позицію, здатний цю позицію довести, то ми говоримо про одного з рушіїв нації, державної і національної ідеї», — зазначив глава держави.

«Моральний обов’язок журналістів, — переконаний Віктор Ющенко, — говорити про Голодомор 1932-33 рр., незалежно від того, де ви проживаєте, бо це є теми виклику». Журналіст, зауважив Президент, повинен бути на півкорпусу попереду нації. Це та людина, котра може ставити дуже багато запитань, які, можливо, будуть у деякому плані і некоректні для влади. «Десять парламентів світу визнали Голодомор 1932-33 рр. геноцидом. Українці, коли ми зробимо це? Хіба це для нас не є обов’язком?»

«Вільна економічна зона — це хороший приклад»

Однак... Якщо зібрати всю Європу, в неї не буде 24 вільних економічних зон. «Очевидно, ідея створити по всій Україні 24 вільні економічні зони — або зони інвестиційних пріоритетів — певною мірою це була помилка, і це треба визнати», — переконаний глава держави. Це були зони, в яких формувалося занадто багато тіньових операцій.

«Політичне протистояння невдовзі відійде у минуле»

Таке переконання висловив Віктор Ющенко. «Гадаю, з кожним днем і ті, хто представляє владу, і ті, хто представляє опозицію, будуть розуміти, що все ж таки спільна мета — набагато цікавіша й важливіша. Перемагає той, хто формує красиву, якісну, нову модель перемоги, дороги до цієї перемоги», — зазначив він. Водночас Президент переконаний: не треба гаяти часу і не говорити, що було три чи п’ять років тому, бо це для дріб’язкових людей і дріб’язкової політики.

Ефективна опозиція, за його словами, — це спосіб оптимізації рішень і один з найефективніших способів моніторингу влади. А ще — один із способів захисту демократичних завоювань. «Головне з того, що відбулося в нас, — ми отримали, окрім національної незалежності, демократію і свободу. Демократія і свобода дають можливість публічних, конкурентних, прозорих рішень... Якщо в нас не буде ефективної опозиції, нам буде важко говорити про демократичний поступ», — переконував Віктор Ющенко.

Зміцнити роль судової системи

«Окремим питанням, — переконаний глава держави, —може стояти судова влада і судова система». Перші напрацювання у судовій реформі вже подано до секретаріату Президента. «Ми маємо домовленість з Василем Онопенком, головою ВСУ, про те, як зміцнити роль судової системи, як зробити ВСУ забезпеченим тим інструментарієм, тими механізмами, які б не допускали глибоких дисциплінарних порушень, що сьогодні відбуваються в судовій системі».

Україна, за словами Віктора Ющенка, як країна молодої демократії, має актуальну тему демократичного вибору, як його посилити, як зберегти, як не допустити узурпації, клановості, верховенства корпоративних чи приватних інтересів над більш широкими інтересами.

«Нам треба звикати до того, що ми живемо у країні правосуддя, де остання інстанція, до якої апелюються у правовій площині, — це суд. Чесний, неупереджений суд. І ось у цьому плані, я думаю, роль Президента важлива і на це я погоджуюсь», — підкреслив глава держави.

Про ліберальний економічний курс

Як дійти до найвищої точки режиму співпраці, який би допускав свободу переміщення товару, послуг, людей і капіталу? Тут, на переконання Президента, відбувся великий прогрес. Однак надалі цей прогрес можна забезпечити тільки громадською підтримкою і волею нації формувати динаміку. «Я хотів би, щоб ми грамотно дивилися на ці загальнонаціональні пріоритети», —додав глава держави.

Важливість вибору

Це — ключова теза для політики Президента. Бо ті стандарти, в яких живе Європа, поки що є найкращими стандартами. «Дуже важливо, щоб Україна пам’ятала, що вона розташована не просто у Європі. Вона є центром Європи», — зазначав Віктор Ющенко. «Європейська політика — це не політика проти когось. Європейська політика — це як вибрати українські інтереси і на Сході, і на Заході, так, як ви вибираєте свої власні інтереси, живучи з сусідами на одному майданчику».

Влада і громада

Надзвичайно сильно імпонує те, що громада розуміє свої пріоритети, — зізнався Президент.

«Я прихильник того, щоб громада і органи самоврядування мали прямий діалог, щоб вони відчували одне одного. З кожним роком наша політика буде — якомога більше передачі повноважень та функцій до громад. У тому числі і на наступний рік ми поставили за мету — як посилити фінансування місцевих органів самоврядування», — сказав Ющенко. Попереду, за його словами, непроста для дискусії адміністративно-територіальна реформа, потім бюджетна і фіскальна.